Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović sastao se gradonačelnikom Požarevca Sašom Pavlovićem, sa kojim je razgovarao o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Kostolcu i drugim razvojnim projektima u vodnom saobraćaju.

Kostolac dobija međunarodno putničko pristanište

Perović je rekao da je Vlada Srbije utvrdila lučko područje kostolačkog pristaništa i najavio da će Agencija uložiti sredstva u njegovu gradnju.

,,Investicija Agencije u izgradnju lučke infrastrukture u Kostolcu predviđa postavljanje šipova, komunalno opremanje i dovođenje plutajućeg objekta u upotrebno stanje. Planiramo da u narednom periodu izaberemo lučkog operatera, kako bismo pristanište pustili u rad u sezoni 2022. godine. Kostolac je važna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, pre svega zbog neposredne blizine arheološkog parka Viminacijum. Ovaj jedinstveni lokalitet privlači pažnju domaćih i stranih turista. Otvaranjem pristaništa predstavićemo bogatu rimsku zaostavštinu ljubiteljima kruzinga. Cilj Agencije je da u naredne dve godine proglasimo sva preostala pristaništa na Dunavu i investiramo u njihovu infrastrukturu'', rekao je Perović.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović naglasio je da je poseta Agencije značajna, imajući u vidu da će međunarodno putničko pristanište unaprediti turizam i lokalnu ekonomiju.

,,Drago mi je što se vidi trud lokalne samouprave koja, zajedno sa Vladom Srbije i Agencijom za upravljanje lukama, radi na ovom projektu, i što se nazire konačan rezultat tog rada- doček prvih kruzera u Kostolcu. Uveren sam da je naše nestrpljenje da turisti kroče na dunavsku obalu kod Kostolca podjednako kao i kod onih koji, krstareći Dunavom, žele da posete sve znamenitosti koje naše podneblje ima da ponudi'', naveo je Pavlović.

Predstavnici Agencije i Grada obišli su lokaciju budućeg pristaništa i istakli da će najavljeni projekat doprineti daljem razvoju nautičkog turizma kako u Požarevcu tako i u Srbiji.