Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA objavila je konkurs za prijem 46 kandidata na obuku za sticanje dozvole kontrolora letenja i odgovarajućih ovlašćenja, objavljeno je na njihovom sajtu.

Kontrola letenja objavila konkurs, nude besplatnu obuku, a potom platu od 200.000 dinara

Kako se navodi u tekstu konkursa, potrebno je 24 kandidata za ovlašćenje ASC Beograd, pet za ovlašćenje ADI-GMC/AIR Beograd, pet APP Niš, pet APP Kraljevo, pet ADI-TWR Podgorica i dva kandidata za ovlašćenje APP Tivat, a troškove školovanja pokriva SMATSA.

Reč je o veoma stresnom, ali zato i dobro plaćenom poslu, posebno za srpske uslove. Prema nezvaničnim informacijama, operateri imaju platu od oko 200.000 dinara, dok oni na odgovornijim funkcijama znatno više.

Opšti i posebni uslovi za prijem kandidata na obuku su da su državljani Republike Srbije/Crne Gore, da su rođeni 1994. godine ili kasnije, da nisu osuđivani, da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da nisu pod istragom.

Takođe, potrebno je da svi kandidati poseduju IV stepen stručne spreme ili da, školske 2018/2019 pohađaju i završavaju IV razred srednje škole.

Svi prijavljeni moraju i da imaju najmanje "vrlo dobar" prosečan uspeh školovanja i da u svim razredima srednje škole iz vladanja imaju najmanje ocenu četiri (vrlo dobar).

Konkurs ističe 25. aprila

Potrebno je posedovati i zdravstvenu sposobnost za obavljanje posla kontrolora letenja u skladu sa Pravilnikom, nivo znanja engleskog jezika B2, kao i posedovanje predispozicija i psiholoških karakteristika neophodnih za pohađanje obuke.

Kako se ističe, poslednji dan prijave je 25. april. Svi kandidati da bi se prijavili na konkurs moraju obavezno da popune on-line prijavu, a preduslov za njeno popunjavanje je da kandidat ima otvoren Google nalog.

Kandidati koji ispune sve kriterijume biće pozvani na intervju sa Selekcionom komisijom SMATSA doo. Konačna lista kandidata koji se primaju na obuku radi sticanja dozvole kontrolor letenja i odgovarajućeg ovlašćenja biće formirana u roku od 15 dana od dana završetka intervjua svih pozvanih kandidata.

Obuka kandidata biće sprovedena u tri grupe. Prva grupa startuje 7. oktobra 2019, druga 6. aprila 2020, dok je poslednja zakazana za 5. oktobar sledeće godine.