"Naša lokacija je uspela da se ističe time što smo uspeli da stvaramo sve discipline - softver, hardver, mašinstvo, testiranje, sistemski rad - da zaposlimo i više od toga što smo planirali.", kaže generalni direktor kompanije "Kontinental Automotiv", Saša Ćoringa.


"Srbi se ističu po tome što su veoma ambiciozni, vredni, uporni, i imaju takmičarski duh, a najvažnije od svega je što se njihov kvalitet brzo i lako prepoznaje. Njihov odnos u projektima je veoma značajan za kompaniju. Naši proizvodi se direktno prave za Mercedes, BMW, Volkswagen, Volvo... Radimo na elektronskim delovima za automobilsku industriju, i, što je najvažnije, uspeli smo da dovedemo u Srbiju ne samo mali deo već kompletan razvoj proizvoda - imamo "Project Manager"-e, ljude koji vode ceo projekat u celom svetu."


U "Centru za istraživanje i razvoj Kontinentala" planirano je bilo zapošljavanje 500 inžinjera. Kompanija je skoro proslavila zaposlenje 400.-tog inžinjera, i dalje planira povećanje broja radnika i proširenje u druge oblasti.


"U Rumuniji "Kontinental" ima 22.000 zaposlenih, od kojih su 7.000 inžinjeri. Temišvar, koji je po veličini isti grad kao Novi Sad, ima 3.500 inžinjera, koliko ima i cela Vojvodina IT stručnjaka."


Napredak IT sektora može da doprinese bržem razvoju ekonomije u celini, kaže Ćoringa.


"Naravno, IT sektor je važan u svim zemljama sveta. Međutim, tu mora nešto da se desi, i "Kontinental" ima značajan uticaj na to da se pređe sa "outsourcing" modela - kad se inžinjeru da da radi na malom delu projekta, koji se onda integriše negde u inostranstvu, što znači da jeftino za projekte drugih kompanija prodajemo mozak naših ljudi. Najvažnije je da IT pređe na proizvode, sisteme, i rešenja koji se stvaraju ovde i prodaju iz Srbije. To je od mnogo veće vrednosti za ekonomiju Srbije od stavljanja dodatnog procenta na prodajnu robu zbog "outsorcing"-a.


Svakoj velikoj kompaniji koja se odlučila da dođe u Srbiju, ili drugu zemlju sa prethodno lošim "imidžom", važno je da znaju da dolaze na sigurno mesto - pa je zato podrška od grada, države, pokrajine, i zajednice uvek važna za investitore. Međutim, ne očekujemo niti zahtevamo ništa posebno od države, i želimo da budemo model firme koja pokazuje da postoji slobodno tržište i da su ljudi nezavisni - nisu vlasnišvo nikakve firme, i svako može da nađe svoje mesto gde želi da radi i da se razvija."


Uspešno poslovanje generalnog direktora "Kontinentala" postao je stimulans drugim velikim kompanijama da dođu u Srbiju i osnuju sopstvene centre poput "Centra za istraživanje i razvoj Kontinentala".


"Kod mene je došlo puno kompanija, naročito iz Nemačke, i sve su na kraju odlučile da otvore sopstvene centre za razvoj. Ja sam polu Srbin, rođen Rumun, živim i imam porodicu u Rumuniji, ali volim i verujem u Srbiju, pa je maksimalno promovišem kao najbolje mesto za ulaganje svih kompanija iz inostranstva, naročito Nemačkih kompanija, i mislim da će sve kompanije koje ulože u Srbiju biti uspešne."