Konačno ste dobili promociju. Sve te godine rmbačenja su se konačne isplatile. Postoji samo jedan problem – nemate nikakvu menadžersku obuku, piše BBC.

Konačno ste unapređeni na poslu - Pazite na ovih 10 grešaka na novoj poziciji

Svi očekuju da vi instinktivno znate šta uraditi sledeće. Ipak ste u kompaniji već neko vreme, sigurno znate šta to znači biti menadžer... Stoga ne iznenađuje podatak da će većina ljudi, bez pripreme ili uputstva, potpasti pod klišeiziran, stereotipan način vođenja stvari, jer misle da menadžeri tako treba da se ponašaju.

Umesto da im to pomogne da vode svoj tim, rezultat je kontraproduktivan. Postoje mnogi mitovi u vezi sa načinima na koje menadžer treba da funkcioniše, a ovo su prvih 10:


Teško je na vrhu

Šefovi imaju više autonomije, bolje plate, vozače, lične asistente, plaćene troškove putovanja i drugo. Ovo nije borba za opstanak. Mnogo je teže tamo dole, što šefovi nikad ne treba da zaborave.


Budite ono što jeste

Kad se nađete u novoj ulozi, neće vam izgledati da je dovoljno biti ono što jeste. Morate da izrastete i da se poboljšate. Autentičnost može biti izgovor za lenjost. Ne predstavljajte se lažno, ali isto tako ne ograničavajte sebe na jedan način rada. Možda ćete eksperimentisati nekoliko dana sa novim metodama kako bi našli pravi put za sebe u ulozi šefa.


Postoji samo jedan način za upravljanje

Ne padajte na retoriku navodnih vizionara koji tvrde da su pronašli jedan pravi način za upravljanje. Situacije se menjaju, a svaki biznis je drugačiji. Vi ste ti koji morate da procenite situaciju i prilagodite joj svoje ponašanje.


Vođstvo je bitnije od menadžmenta

Postoji tendencija razmišljanja da se vođstvo sastoji od “velikih projekata”, poput strategije i vizije, dok je menadžment mala, banalna stvar. U stvarnosti, firma treba šefove koji umeju i jedno i drugo.


Šef sa najboljom strategijom pobeđuje

Velike ideje su u redu, ali neko mora da ih implementira. Biznis sa prosečnom strategijom koji obavlja stvari kako treba nadjačaće konkurenciju sa pametnom strategijom koja ne može da primeni ideje u praksi.


Vođe se rađaju

Svako može postati bolji u rukovođenju. Čuvajte se “prirodnih vođa” koji misle da nemaju šta da nauče. Svi mi stalno učimo i radimo. Vođe se obično izgrađuju iskustvom, ne rađaju se spremni za rukovodeću funkciju.


Roboti će mi uzeti posao

Stvarno neće. Predviđanja da će roboti uzeti 25, ili 45% radnih mesta su zastrašujuća, međutim, sve su to nagađanja. Već ste se prilagodili dolasku nove tehnologije, i opet ćete. Istina je da trebamo više robota, a ne šačicu. Mi ćemo raditi s njima, neće nas oni “potući”.


Velike brojke sve ispravljaju

Brojke ne govore čitavu priču. Potrebno je i rasuđivanje. Nema šefa koji se može domaći “savršene informacije” dovoljno brzo. Ne krijte se stoga, niti pokušavajte da se oslonite samo na podatke.


Godišnje ocene kao pomoć

Menadžment treba da bude konverzacija. Ne čekajte čitavu godinu da izbacite svoju ozlojeđenost prema zaposlenima u godišnjoj radnoj oceni. Izbacite ocene i razgovarajte normalno jedni s drugima. Sve više firmi napušta ove kontraproduktivne metode “kažnjavanja”.