Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je juče u Sjamenu sa predsednikom kompanije "Ziđin majning grup" Đinh Čenom Memorandum o razumevanju za razvoj gornje zone rudnika bakra "Timok" kod Bora, poznatijeg kao "Čukaru Peki".

Kompanija

Antić je posle ceremonije potpisivanja memoranduma rekao da će kompanija "Ziđin", koja je vlasnik rudnika RTB Bor, u nalazištu "Čukaru Peki" početi eksploataciju rude bakra već tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone "Timoka" investirati 474 miliona dolara.


I kada to gornje nalazište, odnosno ta zona, uđe u punu eksploataciju godišnja proizvodnja će biti na nivou 79.000 tona bakra. To je apsolutno u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo sa njima realizovali i koje smo zajednički planirali, rekao je Antić.


On je naglasio je da će kompanija "Ziđin" u Srbiji proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje, više od 120.000 tona iz sopstvenog koncentrata naše zajedničke kompanije "Ziđin Bor" i oko 80.000 tona u projektu "Timok".


Predsednik kompanije "Ziđin" Đinh Čin izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog memoranduma sa Vladom Srbije kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom.


U Sjamenu je potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang u kojem se nalazi rudnik "Ziđin".


Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić.


Pre potpisivanja sporazuma ministri Ljajić, Antić i Trivan su o novim mogućnostima saradnje razgovarali sa zvaničnicima provincije Fuđijan.


Takođe, delegacija Srbije imala je i sastanak sa čelnicima provincije Šanksi predvođenim guvernerom Louom Jangšengom.