Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom i predsednikom kompanije „Behtel“ Stjuartom Džonsom o saradnji Srbije i SAD na projektima u oblasti energetike.

Kompanija „Behtel“ zainteresovana za gradnju RHE „Đerdap 3“


Mihajlović je tom prilikom istakla da je ponosna na saradnju sa kompanijom „Behtel“ kada je bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kada je započeta izgradnja Moravskog koridora, koji će biti najmoderniji i prvi digitalni auto-put u Srbiji.

Verujem u to da postoje velike mogućnosti za saradnju i u oblasti energetike, posebno kad je reč o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i prve hibridne reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, čija bi ukupna instalisana snaga mogla da dostigne 2.400 MW, uz još 400 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca, navela je ona.

Prema njenim rečima, energetska bezbednost je najvažnija tema za sve zemlje u Evropi trenutno, pa i za Srbiju, zbog čega je važno da napredujemo u procesu energetske tranzicije i budemo mnogo efikasniji u gradnji novih energetskih kapaciteta.

Džons je rekao da je kompanija „Behtel“ zainteresovana za to da detaljnije sagleda mogućnosti za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, između ostalog i kroz finansiranje prethodne studije izvodljivosti za projekat RHE „Đerdap 3“.