U savremenim uslovima poslovanja često se formiraju radne grupe ili timovi, koji su angažovani na određenim projektima i posvećeni su zajedničkom cilju. Upravo zbog toga u oglasima za posao sve češće nailazimo one u kojima poslodavci tragaju za radnicima koji poseduju sposobnost funkcionisanja u timu.

Koje osobine Vas čine timskim igračem?

Rad u timu radnicima pruža brojne prednosti, počev od zajedničkih ulaganja napora do ostvarenja zacrtanih ciljeva, preko podele poslova, pa sve do snošenja zajedničke odgovornosti i zasluga za ostvarene rezultate. Svaki član tima je podjenako važan, jer svaki od njih nosi različita znanja, iskustva, talente, veštine i osobine zahvaljujući kojima daje svoj doprinos grupi i pokriva nedostatke i slabosti drugog člana. Baš iz ovog razloga, pojedinci u grupi mogu ostvariti daleko veće rezultate nego u individualnom radu.

Kako bi selekcija timskih radnika bila uspešno sprovedena, menadžeri kompanija moraju obratiti pažnju na osobine kandidata, te na osnovu njih proceniti njihov doprinos timu. Kako bi se oformio uspešan tim, jako je važno prepoznati sledeće osobine koje odvajaju individualne od timskih igrača.


1. Fleksibilnost

Mogućnost prilagođavanja svakoj situaciji je veoma važna osobina za budućeg člana tima. Ova karakteristika pomaže kandidatu da se najpre prilagodi različitim karakterima članova tima sa kojima će sarađivati, a potom i promenljivim tržišnim okolnostima. Fleksibilnost omogućava radniku da na vreme sagleda promenljive okolnosti i da u skladu sa tim donosi brze odluke koje će doneti uspeh čitavom timu.


2. Pouzdanost

Pouzdana osoba je uvek poželjna u svakom timu. Ukoliko kandidat pokaže spremnost da se nađe kao oslonac svakom članu tima i pomogne mu oko određenih poslova, to je jasan znak da takva osoba može funkcionisati u timskom radu. Dakle, pouzdan radnik perfektno obavlja svoj deo posla, ali isto tako unosi sigurnost u radu drugih članova obezbeđujući im svoju nesebičnu pomoć i podršku.


3. Komunikativnost

Komunikativnost jeste jedna od najpoželjnijih osobina radnika, bilo da se radi o individualnom ili timskom radu. Međutim, kada govorimo o ovom drugom, ona posebno dolazi do izražaja, jer timski način rada ne podrazumeva samo komunikaciju sa klijentima i nadređenima, već i uspešnu poslovnu komunikaciju sa ostalim članovima tima. Jako je važno da novi član tima pronađe zajednički jezik sa ostalim članovima, koliko god se oni međusobno razlikovali. Pored toga, zahvaljujući ovoj osobini posao će se brže obavljati i smanjuje se mogućnost nerazumevanja između članova tima.


4. Nesebičnost

Kako bi neko postigao veliki poslovni uspeh, neophodno je da uvek pruži pomoć i drugima koji teže ka istom cilju. Ukoliko se u timu nalazi osoba koja sve poslove obavlja samo za sebe ne obazirući se na probleme ostalih članova, onda takav tim ne može funkcionisati uspešno. Dakle, ukoliko budući kandidat tima pokaže želju da svojim radom da doprinese timu, nasuprot onim kandidattima koji postignut uspeh žele samo za sebe, jasno je koja osoba će dobiti posao.


5. Pozitivan stav

Osobe sa pozitivnim stavom su odlični timski igrači. Svima je poznato da optimisti ostvaruju bolje rezulatate od pesimista, kao i da su ljubaznost i srdačnost osnov pozitivne atmosfere u timu. Oni koji pozitivno razmišljaju i sa optimizmom rešavaju probleme, daće podstrek ostalim članovima tima. Kada neko motiviše druge ljude, uliva im nadu i samopouzdanje i stvara pozitivnu energiju u timu, tada možete biti sigurni da je takav kandidat pravi timski igrač.