Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasadorka Narodne republike Kine u Srbiji, Čen Bo, usaglasile su se na jučerašnjem sastanku da su trgovina, turizam i telekomunikacije veoma važne oblasti saradnje Srbije i Kine, u kojima su dve zemlje dugogodišnji pouzdani partneri.

Kineski investitori zainteresovani za logistički centar u Srbiji

Ministarka Matić je povodom konstatacije ambasadorke da postoji veliki prostor za povećanje obima trgovinske razmene i da je Kina veoma otvorena za plasiranje većeg broja kvalitetnih srpskih proizvoda na kinesko tržište, istakla da vidi potencijal pre svega u srpskoj prehrambenoj industriji.

Povodom zainteresovanosti kineskih kompanija za izgradnju logističkog centra u Srbiji, ambasadorka Čen Bo je ovom prilikom potvrdila da Srbija treba da bude centar distribucije u regionu i najavila da će raditi i na tome da predstavi potencijalne investitore u cilju povećanja proizvodnih kapaciteta u Srbiji.

U oblasti turizma, sagovornice su istakle da je potrebno nastaviti promovisanje turističke ponude Srbije, kako bi se vratili postignuti rezultati pre pandemije kada su kineski turisti po broju stranih turista u našoj zemlji bili na prvom mestu.

Ministarka i ambasadorka su takođe zaključile da su telekomunikacije jedna od najvažnijih oblasti saradnje dve zemlje, koju treba nastaviti i dalje razvijati, zajedno sa razvojem sistema onlajn plaćanja i zajedničkim radom na infrastrukturnim projektima.