Kompanije iz kineskog grada Ningbo, glavne luke i industrijskog čvorišta u istočnoj kineskoj provinciji Džeđang, zainteresovane su za ulaganje u našu proizvodnju vina i grožđa i investicije u mesnu industriju Srbije.

Kineske kompanije žele da ulažu u srpske vinarije


Delegacija Biroa za trgovinu grada Ningbo posetila je danas Privrednu komoru Srbije i pozvala domaće privrednike da učestvuju sledeće godine na trećem međunarodnom sajmu „China-CEEC Expo“, koji će se održati od 16. do 20. maja u Ningbou.

„Sutra ćemo posetiti sajam vina, hrane i turizma ‘Vinska vizija Otvorenog Balkana’ s ciljem da se upoznamo sa srpskim proizvođačima vina i mogućnostima za ulaganje u srpske vinarije i izvoz vašeg vina u Kinu“, rekao je Ju Haidong, direktor Biroa za trgovinu grada Ningbo.

Haidong je istakao da je sve više srpskih kompanija i proizvoda prisutno u Kini i pozvao naše firme da predstave svoje poslovanje i proizvode u Paviljonu Srbije u Ningbou.

Jovana Majstorović, rukovodilac Centra za Aziju, Rusku federaciju i Zajednicu nezavisnih država u PKS, kaže da je poseta delegacije Biroa za trgovinu Ningboa i kineskih privrednika sajmu vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ odlična prilika za domaće kompanije da ostvare kontakte sa kineskim partnerima.

„Sve više kineskih kompanija zainteresovano je za ulaganje u Srbiji i plasman domaćih proizvoda na ogromno tržište Kine. Sajam vina u Beogradu biće odlična prilika za povezivanje srpskih i kineskih kompanija“, istakla je Majstorović.

Spoljnotrgovinska robna razmena sa Kinom svake godine beleži rast, kineske provincije se otvaraju ka saradnji sa Srbijom i sve veći broj domaćih kompanija vidi perspektivu u izvozu, a posebno proizvodi široke potrošnje i prehrambeni proizvodi.