U februaru sledeće godine u Valjevu počinje sa radom novi, treći po redu, pogon nekadašnjeg slovenačkog “Gorenja”, odnosno, sadašnje kineske korporacije “Hisense”. Posao će, kako je najavljeno, dobiti 1.000 ljudi.

Kineska kompanija “Hisense”otvara treću fabriku u Valjevu


Nova investicija je, kako saopšteno iz korporacije “Hisense”, “teška” je više od 40 miliona evra, a nova fabrika, pod nazivom “Valjevo 3” proizvodiće rashladne uređaje, pre svega za izvoz na zahtevna evropska tržišta. Završetak radova i otvaranje fabrike planirani su za februar 2023. godine.

Početak rada nove fabrike, kako je rečeno, značiće angažovanje još 1.000 zaposlenih u naredne tri godine. Fabrika se gradi pored postojeće fabričke lokacije na površini od 45.000 kvadratnih metara, na kojoj će biti smeštena savremena proizvodna hala površine 30.000 kvadrata, magacini i moderni restoran za zaposlene.

Planirana proizvodnja u novoj fabrici iznosiće 750 hiljada side-by-side aparata godišnje, dok će ukupna proizvodnja u sva tri pogona “Hisense Gorenja Valjevo” do 2025. godine iznositi čak 1,7 miliona aparata godišnje.

“Gorenje” uspešno posluje u Valjevu već 16 godina i obezbeđuje više od 1.600 radnih mesta. stanovnicima Valjeva i Kolubarskog okruga.

Od otvaranja prve fabrike u Valjevu je proizvedeno preko 9 miliona aparata, dok je broj proizvedenih uređaja samo u 2021. godini premašio 950.000. Čak odsto ukupne proizvodnje je izvezeno na evropska tržišta, što je ovu fabriku pozicioniralo na listu najvećih izvoznika iz Srbije.

“Gorenje” je, inače, od 2018. godine deo multinacionalne korporacije “Hisense”, jednog od vodećih svetskih proizvođača potrošačke elektronike i kućnih aparata, sa preko 90.000 zaposlenih širom sveta.

“Hisense Europe”, kao evropski deo grupe “Hisense”, obuhvata proizvodne pogone u Srbiji, Sloveniji i Češkoj, razvojne centre u Švedskoj, Holandiji, Češkoj i Sloveniji, kao i 27 prodajnih kompanija.