Kineski zvaničnici su najavili danas da će ove godine ukinuti 500.000 radnih mesta u industriji čelika i uglja, u sklopu napora da smanje višak proizvodnih kapaciteta.

Kina otpušta pola miliona ljudi u industriji čelika i uglja

Najavljujući rezove na konferenciji za novinare u Pekingu, kineski ministar za ljudske resurse Jin Vejmin je naglasio da će otpušteni radnici ući u program pronalaženja posla ili će im biti ponuđeno prevremeno penzionisanje, prenosi agencija Frans pres.

„Čitav proces je tekao glatko i dobro. Nije bilo većih sukoba ili problema”, rekao je Jin povodom prošlogodišnjih otpuštanja.


Vlada u Pekingu je prošle godine najavila ukidanje 1,8 miliona radnih mesta u sektoru čelika i uglja, da bi već u 2016. godini ukinula oko 726.000 takvih pozicija.


Kako navodi AFP, Kina proizvodi više od polovine svetskih zaliha čelika, ali se zbog ekonomskog usporavanja i smanjenja globalne tražnje njena industrija suočila sa viškom proizvodnih kapaciteta.


Zvanični Peking želi da preorijentiše sopstvenu ekonomiju i da se sa investicija baziranih na dugu prebaci na ekonomski model zasnovan na potrošnji, dok istovremeno smanjuje industrijski sektor.


Kineska ekonomija je prošle godine porasla za 6,7 odsto, što je, kako navodi AFP, najsporija stopa rasta kineske privrede za četvrt veka, prenosi Tanjug.