Više od 800 radnika je u drugom krugu napustilo "Fijat" uz otpremnine u iznosu od 790 evra po godini staža, a prethodno je to uradilo 492 radnika.

Još 800 radnika napustilo


Ovo je juče rekao predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici Saša Đorđević, ističući da je ono o čemu su razgovarali u Predsedništvu do sada ispoštovano.

- To se odnosi na dinamiku isplate otpremnina i rešavanje pitanja osetljivih grupa koje ostaju u fabrici - precizirao je Đorđević. - Tako da očekujem da će i zapošljavanja naših radnika u drugim fabrikama u Kragujevcu i okolini biti što pre. Dobili smo uveravanja u Vladi da ima dosta slobodnih radnih mesta, a na radnicima je da li će ih prihvatiti ili ne.

Oni koji su sada uzeli otpremnine, kako navodi, do kraja nedelje treba do dobiju rešenje o prestanku radnog odnosa. Nakon toga se prijavljuju na biro gde će takođe imati novčanu naknadu, a posle toga bi, uz pomoć države, trebalo što veći broj da se zaposli u drugim kompanijama.

- Oko 500 radnika je ostalo u "Fijatu" i do sada su imali neke pripremne radove u samoj kompaniji - naveo je Đorđević. - Od sledeće nedelje idemo na kolektivni godišnji odmor kao što je to bilo i ranijih godina. Posle toga, početkom septembra, počinje ozbiljnija dinamika radova, kada će se, nadam se, u kraćem vremenskom periodu videti prvi ozbiljniji rezultati priprema za novi električni model.