Povremeno svako od nas ispred sebe postavi određeni manji ili veći cilj ka kome teži , a čije bi ostvarenje i te kako uticalo na poboljšanje kvaliteta života. I pored početnog elana i uložene energije ka njegovom ostvarenju, često se dešava da od istih odustanemo, pod izgovorom da sada nije pravi trenutak za to, te da ćemo krenuti ponovo sledeće nedelje, meseca, godine...

Jednominutna japanska tehnika za prevazilaženje lenjosti

Kada nastupe lenjost i posustajanje od definisanog cilja, vreme je da zastanemo i preispitamo se zbog čega nam se to dešava. U većini slučajeva, ljudi ulože previše napora u startu, te prebrzo dolazi do njihovog „trošenja“, kada smatraju da su uradili dovoljno i da je vreme da uspore. Baš zbog uverenja da možemo postići previše za veoma kratak vremenski period, brzo se umorimo i usporimo tempo, što neminovno vodi ka odlaganju ili odustajanju od cilja.

Međutim, vredni Japanci su osmislili tehniku kojom se veoma lako pobeđuje lenjost i zahvaljujući kojoj malim koracima ipak možete realizovati svoj cilj. Već smo govorili o primeni čuvene Kaizen tehnike u povećanju produktivnosti na poslu, a kojom se takođe mogu postići veliki rezultati i na ličnom planu.

Kaizen tehnika se zasniva na principu „jednog minuta“, koji podrazumeva da se svakog dana u isto vreme posvetite određenoj radnji koja će vas voditi ka ostvarenju cilja samo jedan minut. Na čemu god želite više da radite, bilo da je to učenje stranog jezika, vežbanje ili sređivanje kuće, ukoliko svakog dana posvetite samo jedan minut toj aktivnosti, neće doći do prezasićenja ili umora, te od nje zasigurno nećete odustati. Jasno je da se ovom tehnikom čak i najveći lenjivci mogu motivisati i aktivirati.

Termin Kaizen se sastoji iz dve reči: “kai” što znači promena i “zen” što znači mudrost, pa u prevodu Kaizen zapravo znači promena na bolje. Suštna primena ove tehnike jeste da malim koracima gradimo put ka uspehu, ali nas takođe uči da sebi ne postavljamo nedostižne ciljeve za čije su ostvarenje potrebni komplikovani i često nemogući uslovi.

Pa tako na primer, ukoliko kao cilj postavite veću fizičku aktivnost, odredite period u kom ćete svakog dana jedan minut raditi vežbe, šetati ili trčati, i to ponavljajte svakog dana. Na ovaj način, zadatak koji se nalazi pred vama nećete doživljavati kao nešto što morate da odradite, već će on predstavljati aktivnost koja vam donosi radost i zadovoljstvo, a koja vam ne oduzima previše energije i vremena.

Kada primenom Kaizen-a shvatite da više ne stojite u mestu, već da radite na stvarima koje ste oduvek želeli da promenite ili naučite, već ste na pola puta ka uspehu. Podstaknuti činjenicom da niste odustali od svog cilja i da svakog dana radite na njemu, vremenom možete taj jedan minut možete produžiti na dva, tri ili pet minuta dnevno koje provodite na ispunjavanju zadataka koje ste sebi postavili.

Sitnim koracima poput svakodnevnog jednominutnog rada na realizaciji cilja, postajete predaniji, uporniji i postižete sjajne rezultate. Mnogi koji su oprobali ovu tehniku tvrde da ova uvedena mala dnevna rutina vremenom prerasta u aktivnost koja vam svakodnevno donosi veliko zadovoljstvo i približava vas ka ostvarenju cilja. Takođe, zahvaljujući Kaizenu, jednom uvedene promene zaista traju. Stoga, vredi makar pokušati.