Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se Srbija trudi da unapredi odnose sa Crnom Gorom, ukazavši na to da su njegovi jučerašnji i današnji razgovori sa predsednikom te zemlje Jakovom Milatovićem potvrdili da su jačanje odnosa i saradnje dveju zemalja od ogromne uzajamne koristi.

Jačanje odnosa Srbije i Crne Gore

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka sa Milatovićem u Beogradu, poručio da su odnosi između Srbije i Crne Gore važni zbog građana, koji moraju da osete korist od tih odnosa, ukazavši i na veliku trgovinsku razmenu između dve zemlje.


Srbija i Crna Gora, proporcionalno broju stanovnika, imaju najveću trgovinsku razmenu u svetu, rekao je predsednik Srbije i dodao da je za nas Crna Gora izuzetno važan partner, i to ne samo zbog ekonomije, već i zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti naših građana, velikog broja Srba koji žive u Crnoj Gori i obrnuto.


On je izneo podatak da je trgovinska razmena sa Crnom Gorom veća za 16,1 odsto nego u istom periodu prošle godine i da se očekuje da dostigne rekordnih 1,6 milijardi evra do kraja godine.


Vučić je preneo da je tokom razgovora bilo reči o infrastrukturnim pitanjima, odnosno o izgradnji puteva, kao i o geopolitičkim i regionalnim problemima.


Znam da postoje u Crnoj Gori neki koji se trude da podignu strah od Srbije, da je Srbija ta koja nešto traži od Crne Gore. Učestvujte u onome u čemu želite, u čemu nećete – nemojte, nećemo da tražimo to od vas. Zadovoljan sam što smo otvoreno razgovarali o mnogim pitanjima, poručio je Vučić.


Milatović je istakao da njegovom posetom Srbija i Crna Gora okreću novi list u međusobnim odnosima.


Pozdravljam svaku inicijativu koja ima za cilj unapređenje odnosa sa zemljama regiona. Srbiju i Crnu Goru povezuju zajednička istorija, tradicija i intenzivna ekonomska saradnja. Crna Gora je prijatelj Srbiji i Srbija Crnoj Gori, rekao je on.


Predsednik Crne Gore je naglasio da njegova današnja poseta Srbiji predstavlja važan korak ka političkoj revitalizaciji odnosa dveju zemalja.


Vučić je prethodno dočekao Milatovića ispred Palate Srbija, uz najviše državne počasti.


Svečanom dočeku su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, kao i članovi crnogorske delegacije.


Nakon ceremonijalog dela usledio je sastanak dvojice predsednika i plenarni razgovori delegacija.