Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je sa predstavnicima kompanije "China road and bridge corporation" o napretku projekta izgradnje Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Izgradnja Srpsko-kineskog industrijskog parka početkom sledeće godine


Na sastanku je potvrđeno da sprovođenje radnji neophodnih za početak izgradnje Industrijskog parka teče po planu i da bi njegova izgradnja trebalo da započne početkom sledeće godine.


Popović je istakao da je u toku izrada Master plana i da će industrijski park u Beogradu biti projektovan po uzoru na najbolje i najmodernije industrijske parkove u Kini i svetu.


Reč je, kako je naveo, o industrijskom parku koji će se prostirati na 330 hektara zemljišta kod Pupinovog mosta u Borči i gradiće se u tri faze, pri čemu ukupna investicija iznosi približno 300 miliona evra.


Očekuje se da će u parku biti direktno otvoreno 10.000 novih radnih mesta, a indirektno još 15.000, rekao je Popović i napomenuo da je reč o visokotehnološkim radnim mestima.


Industrijski park u Beogradu biće centar inovacionog razvoja u ovom delu Evrope, sa brojnim inovacionim kompanijama, fakultetima, najmodernijim laboratorijama za istraživanja i razvoj, posebno u oblasti veštačke inteligencije i robotike, u čemu su Kinezi lideri u svetu, ukazao je ministar.


Popović je istakao da će izgradnja ovog parka doprineti tome da mladi ostaju u Srbiji, kao i da se naša zemlja profiliše kao jedna od najatraktivnijih inovacionih i IT destinacija za inženjere iz inostranstva.