Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović simbolično je danas označio početak radova na izgradnji poletno-sletne staze, signalizacije, rulnih staza i pratećih objekata na Aerodromu "Rosulje" u Kruševcu.

Izgradnja moderne piste na Aerodromu “Rosulje” u Kruševcu

Momirović je objasnio da će novi aerodrom imati dve poletno-sletne staze dužine 1.300 i 800 metara, i biće moguć prihvat aviona raspona krila od 12 do 24 metra.

Izgradnjom aerodroma i izmeštanjem sa postojeće lokacije rešavamo pitanje aerodroma u blizini Kruševca, dok je sa druge strane veća vrednost za ovaj grad i ceo region to što uklanjanjem starog aerodroma oslobađamo vrlo atraktivno zemljište u industrijskoj zoni za dolazak novih kompanija, rekao je on.

Prema njegovim rečima, lokacija starog aerodroma nije bila povoljna za razvoj industrijske zone u Kruševcu.

Sada, kako je predočio, dobijamo dodatno zemljište za izgradnju novih fabrika, dok ćemo izgradnjom novog aerodroma “Rosulje” omogućiti brži pristup domaćim i stranim investitorima i njihovim kompanijama koje su otvorili u rasinskoj regiji.

Projekat razvoja ovog aerodroma, kao i drugih aerodroma širom Srbije, pokazuje ispravnost politike Vlade da se posebna pažnja posveti ulaganju u manje aerodorome, koji će omogućiti ubrzani razvoj avio-saobraćaja u zemlji, naveo je ministar.

Momirović je obišao i radove na Moravskom koridoru, koji se, kako je istakao, odvijaju odličnom dinamikom, pri čemu je eksproprijacija zemljišta u toku i teče bez zastoja duž cele trase.

Na sektorima jedan i tri procenat eksproprijacije je 100 odsto, dok je na sektoru dva eksproprisano 90 odsto zemljišta, precizirao je Momirović i dodao da ćemo ovim najsavremenijim auto-putem koji se gradi u ovom delu Evrope uspeti da spojimo auto-put Beograd–Niš sa auto-putem "Miloš Veliki", odnosno istok i zapad Srbije.