U petak 21. decembra 2018. godine, direktnim prenosom finala na RTS završen je ovogodišnji ciklus nacionalnog Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji.

Izabrana najbolja tehnološka inovacija u Srbiji

Takmičenje je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i RTS. Od 116 prijava u finale je ušlo 6 inovacija, a za najbolju žiri je proglasio onu "Motimuva" iz Beograda.

Od 116 prijava na početku takmičenja, kroz 6 nivoa ocenjivanja koji su se provodili kroz ocenu tehničke ispravnosti, poslovnih modela i ekonomske opravdanosti, pa preko polufinalnih manifestacija, u finale su se plasirali sledeći timovi:

Bio teh iz Beograda, sa inovacijom „Protočni bioreaktor za jednokratnu upotrebu“,

Klaster "Dermanyssus gallinae” iz Beograda sa inovacijom „Preparat za prevenciju i kontrolu zaraženosti crvenom kokošijom grinjom“

Motimuv iz Beograda, sa inovacijom „Elektronski stimulator za mišiće kao pacemaker za pokrete“,

Optimonia iz Stare Pazove, sa inovacijom „Sušara sa toplotnom pumpom“,

Skrobikus iz Beograda, sa inovacijom „Tehnologija dobijanja oksidovanog skroba hemijskom modifikacijom skroba“

Tim Uvac iz Nove Varoši, sa inovacijom „Specifična struktura ishrane junadi u zatvorenom tovu, uz korišćenje kombinovane kabaste biljne hrane“

Žiri je finalne inovacije ocenjivao u sastavu: Goran Stojilković, zamenik generalnog direktora NIS-a, Živorad Vasić, potpredsednik kompanije Delta, Miloš Nenezić, generalni direktor Trajal korporacije, dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i arheološkog parka Viminacijum, Darko Đorić, izvršni direktor "Milanović industry group" u Kragujevcu i prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja po ukupnoj oceni članova žirija, kao i ocena recenzetskog tima dobijenih tokom čitavog ciklusa provođenja takmičenja je tim Motimuv iz Beograda, u sastavu dr Lana Popović-Maneski, prof. dr Dejan Popović, član SANU i Ivan Topalović.