U sklopu naučno-industrijskog parka u Borči, koji će uskoro početi da grade srpske i kineske kompanije, biće otvoren i Kineski centar tradicionalne medicine. To su najavili gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i kineski ambasador Li Mančang.

IT park u Borči ima prvog

Prema njihovim rečima, u planu je da se u sklopu centra nalaze ambulanta za tradicionalnu kinesku medicinu i deo za proizvodnju zdrave hrane.

"Sa ambasadorom Lijem razgovarao sam kako da unapredimo i ubrzamo realizaciju državnog projekta industrijskog parka u Borči, kao i da se u okviru tog parka, ili u njegovoj blizini, nalazi centar za tradicionalnu kinesku medicinu i proizvodnju zdrave hrane koja se može koristiti u medicini", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je, takođe, najavio da će Beograd, na poziv zamenice gradonačelnika Pekinga Vang Hung, učestvovati na Sajmu hortikulture u kineskoj prestonici sledeće godine, gde se očekuje učešće više od 100 zemalja.

Sajam hortikulture u Pekingu tokom 126 dana poseti oko 16 miliona posetilaca, te će to, kaže Radojičić, biti dobra prilika za predstavljanje Beograda.

Osim toga, Beograd će imati i svoje predstavljanje tokom Dana Beograda u Pekingu, koji će takođe biti sledeće godine.

Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang istakao je da je sa gradonačelnikom razgovarao o načinima kako bi se sa izgradnjom industrijskog parka u Borči počelo što pre.

Najavio je i da će uskoro u Beograd doći kineska medicinska delegacija koja će pomoći u realizaciji Kineskog centra tradicionalne medicine.