Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u prva četiri meseca ove godine Inspektorat za rad izvršio 16.590 nadzora, da je pronađeno 8.065 radnika „na crno“, a da je od tog broja na osnovu rešenja inspektora zaposleno 7.579 radnika.

Inspekcija rada nastavlja borbu protiv sive ekonomije

Vulin je nakon druge sednice Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije Vlade Republike Srbije rekao da Inspektorat za rad proverava kod poslodavaca da li zadržavaju ove radnike i da li vode računa o svojim zakonskim obavezama.

On je ocenio da je prošle godine taj rezultat bio veoma dobar budući da je od ponovno kontrolisanih poslodavaca kod kojih su pronađena više od tri neprijavljena radnika, 74 odsto njih, u skladu sa zakonom, zadržalo radnike koje je Inspektorat prijavilo.

Vulin je poručio da će Inspekcija rada nastaviti sa borbom protiv sive ekonomije, kao i čitavo Ministarstvo rada.

On je izrazio očekivanje da će ove godine biti donet Zakon o radu preko agencija i možda najvažniji zakon za borbu protiv sive ekonomije u ovom trenutku - Zakon o sezonskom radu.

Pretpostavljamo da u poljoprivredi na sezonskom radu bez ikakve prijave radi oko 300.000 ljudi. Ovim zakonom bilo bi omogućeno njihovo prijavljivanje, ali će biti omogućeno i poslodavcu da bude zaštićen od svega onoga što može da se desi kada je u pitanju sezonski rad i rad uopšte, istakao je Vulin.