Industrijska zona u Šapcu, najveća je u Srbiji i prostire se na 920 hektara. Zbog blizine magistralnog puta M19 i Koridora 10, moderno opremljena, interesantna je inevestitorima. Posle dolaska kompanije "Jazaki", o otvaranju novih pogona, Šapčani trenutno pregovaraju sa šest domaćih i pet stranih kompanija.

Industrijska zona u Šapcu privlači investitore

Detaljnim planom regulacije, pre deset godina, Šapčani su izdvojili ogromno prostranstvo za industrijsku zonu. Uz postojeće parcele u severozapadnom delu, Grad je otkupio od društvenog preduzeća "Mačva" još 600 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je danas potpuno infrstrukturno opremljeno, od pristupnih puteva i struje visokog napona do gasne mreže.

"Glavni kanalizacioni kolektori, kako za kišnu kanalizaciju, tako i za fekalnu kanalizaciju, koja je spojena na gradski kanalizacioni sistem, samim tim i na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Urađena je glavna merno-regulaciona stanica na magistralnom gasovodu za Sarajevo", rekao je Vladimir Nedeljković, direktor JP za upravljanje građevinskim zemljištem u Šapcu.


Cena zemljišta u zoni u Šapcu je 70.000 evra po hektaru, koliko košta i komunalno opremanje, što praktično znači, tvrde u gradskoj upravi, da ga investitor dobija besplatno. Do sada je prodato 56 parcela, a kupac može da bira poziciju i površinu do 150 hektara.

"U ovom trenutku u okviru Severozapadne radne zone posluju 22 kompanije, šest je u procesu proširenja ili izgradnje. Oni će taj posao završiti u prvoj polovini naredne godine, kada će još 1.900 Šapčana dobiti priliku za zaposlenje", kaže Violeta Šestić, saradnik za privredu u GU Šabac.


U gradskoj upravi dodaju da uz opremljeno zemljište investitorima nude praćenje do realizacije projekta, kao i poverenje i razumevanje. Zato od novih dogovora očekuju još 1.800 radnih mesta.

"Mi očekujemo od investitora da radnici ne rade za minimalac, i da svoju investiciju realizuju na najbolji mogući način u skladu sa zakonom. Da kupe zemlju, da investiraju u nju a da ih mi vodimo kroz taj proces i omogućimo da dođu do najkvalitetnijih radnika koji će biti zadovoljni u tim fabrikama", rekao je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.


Nadležni dodaju da je u severenom delu ove lokacije u Šapcu, izdvojeno 200 hektara za grinfild investicije za one privrednike koji žele da posluju u režimu slobodne zone.