Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prisustvovali su danas otvaranju prve robne kuće kompanije "Ikea" u Srbiji.


Vučić, generalni direktor te kompanije za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, regionalni direktor za razvoj "Ikee" Vladislav Lalić i direktor robne kuće Vladimir Moga, simboličnim sađenjem drveta obeležili su početak rada robne kuće kod Bubanj potoka, u koju je uloženo 70 miliona evra i zaposleno ukupno 416 radnika.

Oni su zasadili belu brezu, koja je simbol mladosti, snage i prosperiteta.

Predsednik Srbije je nakon obilaska robne kuće istakao da je u svakoj zemlji gde je došla "Ikea" povećana potrošnja i proizvodnja nameštaja, izrazivši očekivanje da će se proizvodi srpskih proizvođača naći u globalnoj ponudi ove švedske kompanije.

On je, naglasivši da "Ikea" predstavlja simbol i znak za budućnost, ukazao na to da svako ko prolazi autoputem mora proći pored ove robne kuće i može videti da je Srbija normalna i moderna zemlja, i da nastavlja takvim putem.

Vučić je poručio da je ponosan na to što je učestvovao u dovođenju švedske kompanije u Srbiju, i dodao da je naša zemlja pokazala da možemo biti uspešniji i brži od mnogih država gde je "Ikea" otvorila robnu kuću.

On je iskazao zahvalnost građanima na tome što su razumeli kakav je put bio potreban za budućnost, kao i direktoru Laliću koji je verovao u "Ikeu" i svoju Srbiju.

Predsednik Srbije je poželeo švedskom koncernu da decenijama ostane u Srbiji i da bude zadovoljan poslovanjem.

Vanoverbek je naglasio da su cene u robnoj kući niže nego u regionu, kao i da "Ikea" ima velika očekivanja s obzirom na to da raste kupovna moć u Srbiji.

Robna kuća će dati važan doprinos razvoju srpske ekonomije, s obzirom na to da je u nju uloženo 70 miliona evra, naveo je on i dodao da "Ikea" svojim radnicima nudi dobre plate i uslove rada, kao i mogućnosti za dalje napredovanje.

Vanoverbek je podsetio na to da je ovo prva robna kuća u Srbiji, ali i jubilarna 400-ta u mreži "Ikea" u svetu.

"Ikea", simbol kvalitetnog i jeftinog nameštaja i drugih artakala za kuću, najveći je svetski maloprodajni lanac za tu vrstu proizvoda. Robna kuća u Beogradu nudi celokupan asortiman od 9.500 proizvoda po cenama na nivou robnih kuća te kompanije u zemljama u okruženju.

Ova kompanija je izgradila i infrastrukturu oko robne kuće u vrednosti od približno 10 miliona evra. Urađeno je više od dva kilometra saobraćajnica kojima se pristupa tom kompleksu, tri kružna toka, dva kilometra nove javne rasvete, kao i više od 5.000 metara vodovodne i kanalizacione mreže.

"Ikea" je kod Bubanj potoka kupila 31 hektar zemlje, jer planira i drugu fazu investicije u vrednosti od dodatnih 60 miliona evra, u kojoj bi bilo otvoreno još približno 400 radnih mesta.