Konobari, kuvari, kuhinjski radnici, sobarice i čistačice koji su se od naporne turističke sezone počeli odmarati pre mesec i po, već su postali najtraženija "roba" jer se potraga za sezonskim radnicima zapravo nije ni završila, već se baš sada zahuktava.

Hrvatski hotelijeri već počeli potragu za sezoncima u Srbiji, BiH i Makedoniji

Takva je situacija u hotelskim kućama u Hrvatskoj, od Brela do Podgore, koje za sezonu 2019. godine traže najmanje 1.500 sezonaca koji bi radili u 18 hotela, a osim na Makarskoj rivijeri, Vrgorcu i Imotskom, radnici se traže u Slavoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji, piše Slobodna Dalmacija.

Hotelijeri daju i stipendije učenicima

Sezoncima koji se doslovno vuku za rukav, nude se prosečne plate od oko 950 evra, smeštaj, prehrana, prevoz, potpisivanje ugovora za stalnog sezonca, pa čak i božićni bonusi, tako da će, sudeći prema informacijama koje smo dobili iz hotelskih kuća, sezona 2019. biti berićetna za radnike, barem one koji će je odraditi u hotelima, prenosi SEEbiz.

Tako pojedini hoteli u Makarskoj sledeću sezonu, baš kao i nedavno završenu, startuju sa nekoliko stotina radnika, među kojima su i sezonci.

- Potrebni su nam konobari, kuvari, poslužitelji, kuhinjski radnici, sobarice, čistačice, pomoćni radnici i nosači prtljaga, zapravo je reč o kadru koji tražimo svake godine. Za učenike je prvi put objavljen konkurs za stipendije, a reč je o zanimanjima kuvar, konobar i poslastičar kojima nudimo 1.200 kuna mesečno stipendije za 10 meseci i, naravno, zapošljavanje nakon završetka školovanja kao i edukacije i usavršavanja - kažu ugostitelji hotela u ovoj regiji.

Najmanja plata oko 600 evra

Jedan drugi ugostitelja navodi da će sezonci raditi s 50 radnika zaposlenih na neodređeno vreme, a najniža plata je oko 4.500 kuna (600 evra).

- Plan je da do proleća popunimo sva radna mesta, a radnike tražimo po celoj Hrvatskoj i kompletnoj regiji, uglavnom su to Bosna i Hercegovina i Srbija - kažu ugostitelji.

Radnicima se nudi topli obrok, a od sledeće godine i smeštaj, dok su plate konstantno povećavane u zadnje tri godine. Tako je plata sobarice 4.500 kuna, plus prekovremeni sati, konobari imaju od 5.500 do 6.000, kuvari oko 8.000 (1.080 evra), a pomoćno osoblje od 4.500 do 5.500 kuna, prenosi SEEbiz.