Opštini Vlasotince dozvoljeno je da otuđi bez naknade plac vredan 10,3 miliona dinara, kao pomoć investitoru, firmi Gruner Serbijan.

Gruner dobio pomoć za investiciju koja će zaposliti 200 ljudi


Ova firma će da izgradi proizvodni pogon i zaposli 200 radnika na neodređeno vreme, navedeno je u odluci Komisije za kontrolu državne pomoći.

Gruner Serbijan, čije je sedište u Vlasotincu, za investiciju vrednu 1,5 miliona evra dobiće subvenciju u vidu besplatnog placa od 8.186 kvadratnih metara.


Prema planovima, Gruner će izgraditi pogon za proizvodnju metalnih delova - štancovanje, a za dobijenu subvenciju u zemljištu položiće bankarsku garanciju u trajanju od pet godina na iznos od 10,3 miliona, koliko je vrednost zemljišta procenila Poreska uprava.


Odluku o dozvoli državne pomoći, čiji je cilj regionalni razvoj u Vlasotincu, pratili su predlog zaključka Vlade Srbije, elaborat o opravdanosti, biznis-plan, kao i odluka o saglasnosti opštine.


Kako se navodi, nemački Gruner je jedan od svetskih lidera u proizvodnji releja.


U Srbiji je u četiri investiciona ciklusa uložio 12,5 miliona evra i otvorio ukupno 530 radnih mesta.


Pretežna delatnost firme Gruner Serbijan iz Vlasotinaca je proizvodnja opreme za distribuciju električne energije i opreme za upravljanje električnom energijom.