Radna biografije jeste jedan od najvažnijih faktora koji mogu uticati na vaše buduće zaposlenje. Ukoliko je ona kvalitetno napisana, u startu ćete se izdvojiti od drugih kandidata i dobiti poziv za drugi krug selekcije. Nasuprot tome, ukoliko vaš CV nije dobro napisan i sadrži određene greške, velika je verovatnoća da ćete biti eliminisani već u prvom krugu, bez obzira na kvalifikacije koje posedujete.

Greške koje treba izbegavati pri pisanju CV-a


1. Lični podaci

U uvodnom delu radne biografije uglavnom se nalaze osnovni lični podaci kandidata, kao što su ime i prezime, datum rođenja, adresa stanovanja kao i kontakt podaci. Menadžeri za ljudske resurse koji vrše selekciju kandidata savetuju da je najbolje zadržati se na njima. Suvišni detalji poput bračnog statusa, veroispovesti, nacionalnosti ili naglašavanje uloge roditelja ili nerešenog stambenog pitanja poslodavca neće interesovati, te će takve radne biografije samo odložiti sa strane. Dakle, izbegavajte podatke koji mogu biti potencijalno diskriminativni i unesite samo one koje poslodavca zaista interesuju.


2. Fotografija

Poslodavci često ističu da samo na osnovu fotografije u radnoj biografiji mogu doneti odluku da li će je uopšte i pročitati ili će je odmah označiti kao nezadovoljavajuću. Iako se o ovoj temi dosta pisalo, kandidati i dalje prave iste greške, te u radnu biografiju postavljaju neprikladne fotografije koje odaju utisak da se radi o neozbiljnoj i neprofesionalnoj osobi. Kada postavljate fotografiju u CV, vodite računa da se na njoj nalazi samo vaše lice, najdalje do struka, sa blagom i neutralnom pozadinom. Pored toga, poželjan je i blagi osmeh i pristojna garderoba. Vaša fotografija najbolje govori o vama samima, te se stoga potrudite da pronađete onu na kojoj izgledate profesionalno.


3. E-mail adresa

Pored fotografije, često se dešava da pojedini kandidati na osnovu naziva e-mail adrese koju su postavili u osnovnim podacima, budu u startu eliminisani iz trke za radno mesto. Na ovaj segment poslodavci obraćaju posebnu pažnju, te nikako ne smete dopustiti da neozbiljna mail adresa utiče na vaše zaposlenje. Dakle, ukoliko smatrate da vaša e-mail adresa kreirana još u srednjoj školi sadrži elemente koji se možda neće svideti poslodavcu, onda je najbolje da kreirate novi nalog u kome ćete navesti samo ime i prezime u kombinaciji sa ostalim znacima i brojevima, ukoliko je vaše ime frekventno. Najjednostavnija e-mail adresa je idealna za svaki tip poslovne komunikacije.


4. Pravopisne i slovne greške

Pre nego što pošaljete svoj CV na adresu poslodavca, obavezno proverite još jednom sve eventualne pravopisne i slovne greške. Svakako da ovakve greške ne odaju sjajan utisak o kandidatu, bez obzira na sve navedene kvalifikacije i radno iskustvo, pa se potrudite da ih ispravite pre slanja.


5. Radno iskustvo

Prilikom apliciranja za konkretnu radnu poziciju, mnogi kandidati u delu koji se odnosi na radno iskustvo navode apsolutno sve poslove koje su ikada radili, što poslodavci mahom ne odobravaju. Izbegavajte navođenje irelevantnog radnog iskustva koje nema nikakve veze sa pozicijom za koju trenutno konkurišete. Umesto toga, navedite samo one prethodne poslove koji su na neki način povezani sa delatnošću firme kod koje ste aplicirali za posao. Tako na primer, ukoliko konkurišete za poziciju pravnika, onda je sasvim bespotrebno unositi podatke o svom prethodnom angažmanu na poslovima dostave brze hrane.


6. Interesovanja i hobiji

Česta je praksa da kandidati za određeni posao u svoju radnu biografiju pored svih relevantnih podataka unose i svoja interesovanja i hobije. Međutim, poslodavci ističu da su ove stavke potpuno bespotrebne, naročito ako se u obzir uzme činjenica da navedeni hobiji ni na koji način nisu povezani sa pozicijom za koju konkurišete. Dakle, ukoliko se vaša interesovanja poklapaju sa potencijalnim radnim mestom onda ih unesite u svoj CV, ako to nije slučaj jednostavno izbegnite ovu stavku.


7. Ostali detalji

Pored svega navedenog, vaša radna biografija ne sme sadržati razloge napuštanja prethodnog radnog mesta, kao ni očekivanu visinu zarade. Ovakvi detalji se uglavnom prelaze na samom razgovoru za posao, pa stoga nema potrebe da ih unosite u CV. Pored toga, potrudite se da vaša radna biografija bude što konciznija, ali da istovremeno pruži sve neophodne podatke koji bi zainteresovali poslodavca da vas pozove na intervju. Bez obzira na ogromno radno iskustvo, kvalifikacije i veštine, potrudite se da sve to svedete u nekoliko rečenica, kako vaš CV ne bi bio duži od dve stranice, jer će u suprotnom poslodavac izgubiti interesovanje za čitanjem.