Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji novog kontrolnog tornja na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu.

Gradi se novi kontrolni toranj na aerodromu

Mihajlović, koja je posetila ovaj objekat u izgradnji zajedno sa direktorom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predragom Jovanovićem, navela je da ulaganja države u vazdušni saobraćaj zahtevaju i nov moderan kontrolni toranj i da je investicioni program SMATSA vredan 120 miliona evra.

Potpredsednica Vlade je poručila da je srpsko nebo sigurno i da tako treba da ostane, naročito u vremenu kada očekujemo nove destinacije i rute.

Ona je ukazala na to da pored beogradskog aerodroma, sa brojnim mogućnostima za razvoj i investicijama putem koncesije vrednim više od 700 miliona evra, država razvija i kraljevački s ciljem da postane najveći kargo aerodrom u regionu.

Podigli smo i niški aerodrom, koji je prošle godine imao 440.000 putnika. Pored tornja u Beogradu, krajem sledeće godine krećemo u izgradnju kontrolnog tornja u Nišu, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, novi kontrolni toranj biće visok 75 metara, za razliku od postojećeg koji je star 60 godina i visok 40 metara.

To govori da radimo po svim svetskim standardima i najmodernijim tehnologijama, razvijajući vazdušni saobraćaj tako da je on danas deo sveta. I nije slučajno da imamo direktan let do Njujorka, kao što nisu slučajni ni veliki rad i ulaganja u ovaj sektor, istakla je ona.

Jovanović je objasnio da se pored novog tornja gradi i aneks postojećeg objekta, ocenivši da je reč o najvećem i najvažnijem projektu u modernizaciji sistema kontrole letenja.

Gradimo toranj visine 75 metara sa kupolom na vrhu od 100 kvadratnih metara, sa najmodernijim softverima i uređajima, rekao je on i precizirao da su radovi započeli 24. februara, a da je rok za njihov završetak 550 dana, odnosno sledeći septembar.