Prema poslednjim podacima nezaposlenost u Srbiji u poslednjoj godini pala je na nešto više od 11 odsto, što je podatak koji ohrabruje.

Gde smo se zapošljavali, a gde je falilo radnika u 2018?

Koji su poslovi u prethodnoj godini traženi od strane poslodavaca, a za kojima nije bilo potrebe, kao i na kojim radnim mestima je bilo najviše zapošljavanja, pitanja su koja smo postavili Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

- Ne raspolažemo podacima o ukupnoj potražnji na tržištu rada, ali statistika o onim poslodavcima i ljudima kojima je potreban posao je takva da je među poslodavcima najveća potreba za radnicima sa nižom stručnom spremom bila za čistačima, šivačima tekstila, pomoćnim građevinskim radnicima i gerontodomaćinima - navode iz NSZ.

Oni dodaju da su se među radnicima sa srednjom stručnom spremom najviše tražili šivači konfekcije, prodavci, portiri, bravari, elektroinstalateri, kuvari i vozači teretnjaka. U tu grupu spadaju i magacioneri, ekonomski tehničari, vaspitači, medicinske sestre, komercijalni tehničari, kuvari i kelneri.

Sa visokim nivoom obrazovanja poslodavci su najviše tražili ekonomiste za bankarstvo i finansije, građevinske inženjere, pravnike, lekare, mašinske inženjere i profesore engleskog jezika.

- Sa druge strane, u toku 2018. godine Nacionalnoj službi za zapošljavanje nije bilo prijavljenih potreba za profilima kao što su: kinooperater, pčelar, puškar, vozovođa, telegrafista, kondukter u železničkom saobraćaju, kao ni povrtari - kažu u ovoj službi.

Ko je našao svoje radno mesto?

Sa spiska koji nam je prosledila Nacionalna služba za zapošljavanje, od januara do decembra 2018. godine zaposleno je 245.379 ljudi.

Zanimljivo je pomenuti da je u pomenutom periodu zaposleno najviše ekonomskih tehničara, njih 8.458 sa srednjom stručnom spremom, što je gotovo duplo više od broja diplomiranih ekonomista i diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije kojih je 4.886 dobilo posao.

Među profesijama koje su najviše dobijale posao preko NSZ-a su i maturanti gimnazije, njih je 4.945 zaposlenih, dok su na trećem mestu prodavci. Radno mesto je našlo njih 4.867.

Preko 4.000 zaposlenih u određenoj struci bilo je i za automehaničare, mašinske tehničare, a nešto više od 3.000 poljoprivrednih tehničara za proizvodnju bilja je našlo posao.

Ako pogledamo širu sliku, najviše posla je bilo upravo za radnike sa trećim i četvrtim stepenom i za sva zanimanja su brojevi zaposlenih preko 1.000.

Sa druge strane, ako pogledamo koja su zanimanja najmanje zapošljavana, najčešće je reč o magistrima i doktorima nauka, kojih je i najmanje.

Mali broj kuvara specijalista je našlo svoj posao u Srbiji, svega 77 njih, a slična situacija je i sa konobarima. Ova zanimanja su i među deficitarnim, iz čega se može izvesti zaključak da su ljudi sa ovim zanimanjima, što su nam potvrdili i iz Infostuda, pronašli bolje plaćen posao u inostranstvu.