Fleksibilno radno vreme, rad od kuće, kreiranje sopstvenog radnog vremena – poslovi koji nude takve uslove postali su sve traženiji u poslednje vreme.

Frilenseri sve popularniji: Osam najplaćenijih poslova od kuće

Zbog tehnološkog razvoja i okretanja prema digitalizaciji, ovakav oblik rada postao je vrlo popularan posebno među mlađim generacijama, a nije mali broj onih koji uz takav način rada imaju i pozamašna primanja.

IT, finansije, marketing, ali i medicina samo su neki od sektora koji već sada radnicima omogućavaju način rada poznatiji pod nazivom "freelance". Svetski poznata internet stranica za ponudu poslova "Glassdoor" izdvojila je nekoliko najplaćenijih poslova koje možete raditi iz udobnosti svog doma.


Lekari

Godišnja plata: od 119.000 do 303.000 dolara

Prema navodima CNBC-a, kako bi lekari mogli obavljati posao freelancera ipak moraju imati nekoliko godina iskustva i treninga u realnom sektoru.


Senior softverski inženjer

Godišnja plata: od 94.000 do 166.000 dolara

Zbog svog iskustva i u najvećoj meri poznavanja većeg broja programskih jezika, osoba s ovim statusom najidealnija je za samostalni rad.


Direktor odnosa s klijentima

Godišnja plata: od 76.000 do 160.000 dolara

Direktor odnosa s klijentima pomaže u održavanju dugoročnih odnosa sa klijentima i pronalaženju rešenja za sve njihove probleme, a zbog prirode posla on ne mora biti stalno zaposlen u nekoj agenciji ili kompaniji.


UX dizajner

Godišnja plata: od 62.000 do 130.000 dolara

Prema Glassdooru, UX dizajneri zaduženi su za vizuelni identitet proizvoda ili brenda. Iskusni radnik u ovom području neretko može ostvariti godišnje prihode od 130.000 dolara.


Rukovodilac projekta

Godišnja plata: do 51.000 do 111.000 dolara

Zadužen je za koordiniranje projekta od samih početaka pa sve do njihovog završetka. Isto kao i direktor odnosa s klijentima može biti spoljni saradnik kojeg će kompanija ili agencija zbog njegove ekspertize privremeno zaposliti.


Web developer

Godišnja plata: od 50.000 do 117.000 dolara

Zbog poznavanja nekoliko različitih programskih jezika, stručnjak u ovom području u mogućnosti je samostalno da napravi celu internet stranicu.


Rukovodilac razvoja poslovanja

Godišnja plata: od 49.000 do 118.000 dolara

Prema Glassdooru, menadžeri za poslovni razvoj odgovorni su za stvaranje prodajnih mogućnosti s postojećim i novim klijentima, kao i za stvaranje novih poslovnih strategija za kompaniju kako bi se povećala prodaja.


Account menadžer

Godišnja plata: od 39.000 do 90.000 dolara

U većini slučajeva, account menadžer zadužen je za upravljanje i rešavanje problema klijenata, postizanje ugovorenih ciljeva kompanije i održavanje dobrih odnosa između klijenta i firme.