Poslednji krug pregovora o statusu radnika kragujevačkog "Fijata" trebalo bi da bude održan sutra u Predsedništvu Srbije. To je RTS-u potvrđeno u Samostalnom sindikatu u kragujevačkoj fabrici automobila.

Fijat: I dalje nepoznato koliko radnika ide u inostanstvo


Sa predstavnicima resornih ministarstava razgovaraće se o zapošljavanju radnika u drugim kompanijama, broju prijavljenih za rad u inostranstvu i zbrinjavanju zaposlenih iz tzv. ranjivih grupa.

Na rad u jednoj od četiri "Stelantisove" fabrike u Evropi trebalo je da ode oko 1.000 "Fijatovih" radnika. Prijavljivanje je završeno pre gotovo nedelju dana, a broj i dalje nepoznat.

Među onima koji su se odlučili na taj korak je i četdesettrogodišnji Dalibor Ristić, koji već 12 godina radi u "Fijatu". Izabrao je opciju dvogodišnjeg rada u inostranstvu za koji će dobiti ukupni bonus od 17.000 evra.

"Nisam oklevao nijednog trenutka. Hteo sam da odem da radim u inostranstvu. Vidim sebe u 'Fijatu'. Tu sam od samog početka, želeo bih da nastavim dalje", kaže Dalibor Ristić, radnik "Fijata" u Kragujevcu.

Doviđenja "Fijatu", ali ne svojom voljom rekao je Vladan Marković. On je među 500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom i isplaćena mu je otpremnina od 790 evra po godini staža za deceniju provedenu u "Fijatu".

"Došlo je do toga da za 12 radnika 'Fijata' legnu na račun otpremine koji su se prijavili za rad u Slovačkoj. Koji je razlog ne znam. Neki pominju ocene. Ja mislim da nisu ocene u pitanju, jer ja sedam godina radim bez bolovanja", ističe Vladan Marković, bivši radnik "Fijata" u Kragujevcu.

Tehnološkim viškom biće proglašeni i oni koji se nisu prijavili za inostranstvo. Otpremnine ih čekaju od 20. jula. Za to vreme u "Fijatu" oko 500 zaposlenih ide na posao, ali ne proizvode automobile.

"U ovom trenutku oni rade na pripremi za instaliranje nove opreme. Rade na raščišćavanju pojedinih delova. Radili su se popisi. Takođe, radi se rezervni deo. Sve su to neki poslovi i neka dinamika planirane proizvodnje koja će se raditi u ovom periodu do otpočinjanja pune proizvodnje", objašnjava Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FAS.

A to se očekuje tokom 2024. za kada je najavljeno da će se u Kragujevcu proizvoditi novi električni automobili uz učešće države od 48 miliona evra.