Eurobank i Direktna banka najavile su sklapanje sporazuma o spajanju poslovanja u Srbiji, čime će objedinjena banka će imati ukupnu aktivu od preko dve milijarde evra, dok će tržišno učešće premašiti 6,5 odsto, čineći je sedmom najvećom bankom u Srbiji.

Eurobanka i Direktna banka najavile spajanje

Nakon okončanja ove transakcije, Eurobank će kontrolisati oko 70 odsto objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30 odsto. Obe strane planiraju dalji rast u sledećih nekoliko godina.

"Drago nam je što smo postigli dogovor sa većinskim vlasnicima Direktne o spajanju dve banke u Srbiji i formiranju mnogo jače, veće i dinamičnije domaće finansijske institucije. Ova transakcija odražava Eurobank strategiju daljeg proširenja naših međunarodnih aktivnosti i stvaranja dodatne vrednosti za akcionare kroz ciljane akvizicije, spajanja ili zajednička ulaganja. Spajanje Eurobank u Srbiji i Direktne banke pružiće znatne prednosti kako svim akcionarima objedinjene banke tako i klijentima, stanovništvu i privredi, deponentima, zaposlenima i regulatornim telima", izjavio je zamenik generalnog direktora Eurobank Grupe Stavros Janou.

Formalno okončanje procesa spajanja Eurobank i Direktne banke očekuje se u poslednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja neophodnih odobrenja nadležnih regulatornih i nadzornih tela.