Najveći domaći građevinar, Energoprojekt holding (ENHL), objavio je konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koji obuhvataju poslovanje matične kompanije i zavisnih preduzeća.

Energoprojekt: Rast profitabilnosti i pad zaduženosti u 2019.

Konsolidovani poslovni prihod kompanije dostigao je 26,5 milijardi dinara, što predstavlja rast od 14,4 odsto, pre svega zahvaljujući projektima na domaćem tržištu. Prihod u zemlji skočio je 37,8 odsto na 17,4 milijarde dinara, dok je nastavljen trend pada aktivnosti na ino tržištima gde je prihod pao 13,2 odsto na 8,7 milijardi dinara.

Kompanija je ostvarila poslovni dobitak od 680,2 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnji skroman operativni rezultat od 42,4 miliona dinara. Uprkos rastu profitabilnosti, operativna margina je ostala na relativno niskom nivou od 2,57 odsto.

Neto rezultat je dostigao 640,8 miliona dinara, što predstavlja nominalni pad od 10,3 odsto, ali je to pre svega posledica jednokratnog dobitka iz ostalog poslovanja u uporednom periodu prošle godine.

Kompanija je na kraju decembra smanjila neto dug za 32,5 odsto na 4,3 milijarde dinara, uprkos povećanju dugoročnog duga.

Jedan od najvećih poverilaca Energoprojekta od prošle godine postao je njegov većinski vlasnik Napred sa trogodišnjim kreditom od 10,2 miliona evra uz kamatu od šest odsto.

Akcije Energoprojekta nalaze se trenutno na nivou od 456 dinara, što je oko 70 procenata niže u odnosu na cenu preuzimanja koju je platio Napred.

Po poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija kompanije iznosi nepunih pet milijardi dinara (42,4 miliona evra).