Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je u Obrenovcu da sadašnja vlast u našoj zemlji i ne razmišlja o privatizaciji Elektroprivrede Srbije, već da je plan da ona bude vlasništvo države i da jača i razvija se.

Država ne namerava da privatizuje Elektroprivredu Srbije

Antić, koji je u Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) prisustvovao obeležavanju pola veka od puštanja u rad tog energetskog giganta, podsetio je na to da su TENT i Hidroelektrana "Đerdap" dali ključni doprinos industrijskom razvoju Srbije i bivše Jugoslavije.

Ponosan sam na to što smo TENT sačuvali, održali i što je danas u odličnom stanju. Sve brojke su fantastične – proizvedeno je 366 milijardi kilovat-časova struje, što je, kada se uporedi sa današnjom cenom, 18 milijardi evra. Toliko je ova termoelektrana proizvela nove vrednosti za Srbiju, podvukao je ministar.

Prema njegovim rečima, za TENT počinje novi život i posle 50. godine sa svim projektima koji će dovesti do njegove modernizacije.

Urađena je modernizacija blokova, postavljeni elektrofilteri, smanjena praškasta zagađenja za osam puta, a kada bude završeno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova, tada će zvanično početi novi život TENT-a, istakao je Antić.

On je dodao da EPS investira u modernizaciju postrojenja radi dostizanja standarda u zaštiti životne sredine, ističući da je to obaveza Srbije ne zbog toga što to EU i Energetska evropska zajednica traže, već zbog naše dece i generacija koje dolaze.

EPS je, kako je ukazao, najveći investitor u zaštitu životne sredine jer je u proteklih nekoliko godina uložio 475 miliona evra u ekološke projekte, a, računajući projekte koji su u toku, ta vrednost je približno milijardu evra.