Beograd -- Evropski investicioni fond (EIF) i Prokredit grupa obezbedili su dodatnih 450 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća.

Dodatnih 450 mil EUR za inovativna preduzeća

To je ukupno 820 miliona evra za kompanije u jedanaest zemalja, među kojima je i Srbija, saopšteno je danas iz Prokredit banke.

Finansijska podrška EIF-a dostupna je preko Prokredit banaka i namenjena je kompanijama koje koriste nove tehnologije i stvaraju nove proizvode.

Države u kojima je ta olakšica na raspolaganju preduzetnicima su Nemačka, Albanija, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Rumunija, Moldavija, Ukrajina i Gruzija.

Do sada je kroz sporazume sa Prokredit bankama podržano više od ; 1.000 inovativnih malih i srednjih preduzeća.

Sporazumi su potpisani u okviru "InnovFin" inicijative Evropske komisije, na osnovu podrške programa Evropske unije za istraživanje i inovacije "Horizon 2020".

U državama članicama EU sporazumi su omogućeni uz podršku Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI), koji predstavlja temelj Investicionog plana za Evropu Evropske komisije, a poznat je pod nazivom "Junkerov plan".

Izvršni direktor EIF-a Pjer Luiđi Žilber rekao je da Prokredit distributivna mreža, zajedno sa njenom ekspertizom u kreditiranju malih i srednih preduzeća, obezbeđuje efikasno raspoređivanje kredita finansiranih od strane Evropske komisije u jedanaest zemalja.

Potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen zadužen za radna mesta, privredni rast, investicije i

konkurentnost istakao je da olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima koja su im potrebna za inovacione aktivnosti, širenje i kreiranje radnih mesta predstavlja efikasan način na koji EU pruža podršku malim i srednjim preduzećima širom Evrope.

Evropski investicioni fond (EIF) deo je grupe Evropske investicione banke i pruža podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Evropi.