Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je danas pripremni sastanak sa predstavnicima turske kompanije "Tašjapi" o izgradnji deonice auto-puta Beograd–Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina.

Do kraja nedelje počinje gradnja auto-puta Beograd–Sarajevo


Mihajlović je u izjavi za agenciju Tanjug, nakon sastanka u Vladi Srbije, najavila da će do kraja ove nedelje krenuti pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači, čime počinje gradnja auto-puta Beograd–Sarajevo.


Ona je istakla da "Tašjapi", nakon pripremnih, započinje i radove na deonici tog auto-puta za koju je dobio građevinsku dozvolu.


Prema njenim rečima, deonica Sremska Rača–Kuzimin duga je približno 18 kilometara, a vrednost radova iznosi 220 miliona evra.


Mihajlović je podsetila na to da je komercijalni ugovor sa turskom kompanijom potpisan u decembru 2018. godine i da je završeno sve što je neophodno za početak radova, kao i da je na gradilištu već 1.000 radnika i da je za njih napravljen kamp.


Prema njenim rečima, ovaj projekat je pravi simbol dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Turske i prijateljskih odnosa njihovih predsednika.


Turska kompanija radi i projektno-tehničku dokumentaciju za drugi deo prstena ka BiH, a to je deonica Požega–Kotroman u dužini od 63 kilometra, a procenjena vrednost tog dela iznosi 800 miliona evra, precizirala je ona.


Takođe, kako je napomenula, sa "Tašjapijem" je dogovorena i rekonstrukcija puta Novi Pazar–Tutin, koja bi trebala da počne na jesen.


Srbija izgradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd–Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.