Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas, prilikom obilaska Centra za gama nož pri Kliničkom centru Srbije, da će do kraja ove godine preko konkursa biti zaposleno 200 do 300 zdravstvenih radnika, uglavnom lekara.

Do kraja godine posao za nekoliko stotina zdravstvenih radnika


Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas, prilikom obilaska Centra za gama nož pri Kliničkom centru Srbije, da će do kraja ove godine preko konkursa biti zaposleno 200 do 300 zdravstvenih radnika, uglavnom lekara.


Lončar je istovremeno objasnio da će se voditi računa o tome da to bude najkvalitetniji kadar, odnosno oni koji su dugo volontirali u zdravstvenim ustanovama.


Prema njegovim rečima, u poslednje dve godine zaposleno je više od 1.200 lekara, 3.000 zdravstvenih radnika i odobreno približno 4.000 specijalizacija.


On je naglasio da se mora napraviti strategija za narednih deset godina kako se Srbiji ne bi desilo da ostane bez lekara specijalista.


Ministar je takođe potvrdio da će do kraja godine biti rešen problem domova zdravlja i apoteka kojima su zbog dugovanja blokirani računi, pri čemu će dugove morati da izmire lokalne samouprave jer su one birale direktore tih ustanova, kao i nadzorni i upravni odbor.


Formirani su timovi u kojima su predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i Ministarstva zdravlja, koji će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da se taj problem u najkraćem roku reši, ukazao je Lončar.


Prema njegovim rečima, apoteke će verovatno ući u jedan vid partnerstva sa profesionalnim menadžmentom.


Istovremeno, on je ukazao na to da je u Centru za gama nož zračeno 745 pacijenata, što je rekord u svetu za prvih godinu dana rada aparata, istakavši da će resorno ministarstvo nastaviti da pomaže lečenje onkoloških pacijenata.


Na gama nožu, kako je rekao, tretirani su pacijenti koji su do sada morali da idu u Tursku, a Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je morao da plaća mnogo više nego što danas izdvajamo za njihovo lečenje.


Ministar je objasnio da na tretman gama nožem dolaze i pacijenti iz zemalja u okruženju koji plaćaju tu uslugu, što znači da na taj način aparat sam sebe isplaćuje.


Načelnik Odeljenja za neuroonkologiju KCS Danica Grujičić navela je da polovina pacijenata koji su lečeni na aparatu ima maligne tumore, tako da je ovakav aparat bio neophodan Srbiji.


Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin izrazio je zadovoljstvo time što je ovaj aparat, zahvaljujući kojem će pacijenti moći da se leče u Beogradu, stigao iz Švedske.


Ministar je prilikom obilaska Centra za gama nož razgovarao i sa direktorom Klinike za neurohirurgiju Milošem Jokovićem, direktorom Kliničkog centra Srbije Milikom Ašaninom i ostalim zvanicama o iskustvima lekara i najzanimljivijim slučajevima u prvih godinu dana rada ovog centra.