Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Meho Mahmutović izjavio je danas da zdravstvenim ustanovama u Srbiji najviše nedostaju pedijatri, zatim radiolozi i anesteziolozi, i najavio da će do kraja godine biti zaposleno još oko 1.000 medicinara.

Do kraja godine posao za još 1.000 zdravstvenih radnika

Mahmutović je u izjavi za agenciju Tanjug podsetio na to da se pre tri godine, novi ministar zdravlja suočio sa ozbiljnim problemom nedostatka specijalista i visokom starosnom strukturom kadrova.

Svaki sedamnaesti lekar u Srbiji bio je stariji od 60 godina, a posebno je dramatičan bio prosek starosti perdijatara, većina je bila između 50. i 55. godine života, rekao je on ukazavši i na to da je jedan od razloga nedostatka pojedinih specijalista, to što je osam godina bila na snazi zabrana specijalizacija, pa je prvi korak novog ministra bilo njihovo odobravanje.

Mahmutović je istakao da je za nepune tri godine dato više od 4.000 specijalizacija, što je stvaranje nove generacije mladih specijalista, podmlađivanje kadra, a samo od početka ove godine zaposleno je 1.600 zdravstvenih radnika.

On je dodao da je nedavno donet novi kadrovski plan po kojem je jasno definisano koliko lekara mora da ima dom zdravlja u odnosu na broj stanovnika i koliko lekara mora da ima klinički centar u odnosu na broj postelja.