U narednih nekoliko godina šinski saobraćaj će dominirati u Beogradu, izjavio je jutros zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući na Tv Pink. On je tom prilikom govorio i o izgradnji metroa.

Do 2030. godine Beograd će imati dve linije metroa


- Metro će biti izgrađen. Ja sam jutros bio na gradilištu, punom parom se radi nasipanje. U narednih nekoliko meseci kreće izgradnja samog depoa na Makiškom polju. U međuvremenu završavamo idejni projekat za saobraćajnice koje se rade na Makiškom polju. Ono što ja mogu da obećam građanima i građankama Beograda je da ćemo do 2028. godine imati završenu prvu liniju metroa, a do 2030. godine i drugu liniju. Ukupno ćemo imati 44 stanice i 42 kilometra metro mreže - izjavio je Vesić.

On je rekao da je u planu i izgradnja 42 kilometra tramvajskih šina. Šine će biti produžene od Požeške ulice prema Ceraku, tramvaji će ići od Jurija Gagarina ka Bežanijskoj Kosi i od Bogoslovije prema Adi Huji.

- U planu je da se izgradi i BG voz prema Lazarevcu, Barajevu, Mladenovcu, Sopotu kao i pruge prema Surčinu i Obrenovcu. To znači da će u Beogradu dominirati šinski prevozni sistem koji će u potpunosti promeniti način funkcionisanja u Beogradu - istakao je Vesić.