Univerzitet u Beogradu – Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata i Centar za studente sa hendikepom organizuju „Dane podrške brucošima“ u periodu od 9. do 21. novembra 2016. godine. Cilj programa je podrška studentima prve godine u snalaženju na fakultetu, sa novim obavezama, u novoj ulozi, u novom gradu. Upis na fakultet je početak nove faze u životu, koja donosi mnoge lepe trenutke, ali i izazove. Treba se prilagoditi na novi stil nastave, način učenja i predavanja, nove obaveze. Sloboda je veća, ali je veća i odgovornost. Zbog toga je potrebno razvijati nove radne navike i način organizacije vremena. Neki studenti dolaze iz drugih gradova i potpuno menjaju sredinu u kojoj će živeti. Treba steći puno novih informacija radi lakšeg snalaženja i prilagođavanja u novoj sredini. Uz to, često teško pada i udaljenost od onih koji su do sada bili glavna podrška – roditelja, braće, sestara, starih prijatelja.

Dani podrške brucošima Univerziteta u Beogradu

Zbog svega nabrojanog, Univerzitet u Beogradu osmislio je program „Dani podrške brucošima“ koji ima za cilj da kroz različita predavanja, radionice i info-sesije okupi studente prve godine, poželi im dobrodošlicu, informiše ih, pomogne im u snalaženju i upozna sa sistemima podrške koje mogu koristiti tokom studija na Univerzitetu u Beogradu. Pozivamo sve zainteresovane da pročitaju programe detaljnije, izaberu sadržaj koji im je zanimljiv, prijave svoje prisustvo i dođu da se upoznaju, druže, nauče nešto novo i saznaju za koja pitanja i gde mogu potražiti pomoć tokom studija.


Program Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata


U periodu od 14. do 21. novembra 2016. u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, na adresi Studentski trg 1, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata održaće niz predavanja i radionica na različite teme.

Na radionici UPOZNAJ SVOJE POTENCIJALE učesnici će imati prilike da urade samoprocenu sposobnosti, veština, interesovanja i bolje upoznaju svoje kapacitete koje mogu iskoristiti u profesionalnom razvoju.

Na predavanju O PSIHOLOŠKOM SAVETOVANJU imaće prilike da čuju više o tome kako psihološko savetovanje može da pomogne i u kojim situacijama je korisno obratiti se psihologu tokom studija.

Predavanje KAKO RAZVITI SAMOPOUZDANJE je za sve one koji povremeno osete nesigurnost koja ih ometa u postizanju ciljeva, komunikaciji sa drugima ili nekim drugim okolnostima, a radionica BORBA SA STRAHOM, TREMOM I STRESOM može pomoći učesnicima da razviju zdrave načine suočavanja sa stresnim situacijama.

Na radionici UČI LAKO – SAZNAJ KAKO biće reči o različitim stilovima učenja, metodama i tehnikama koje studenti mogu koristiti kako bi olakšali sebi proces učenja na fakultetu i pamćenje obimnog gradiva, dok će im PLANIRANJE I ORGANIZACIJA VREMENA pomoći da se bolje organizuju i izdvoje prioritete, kako bi bili efikasni tokom studija.

Za one koji nisu iz Beograda, predavanje SLOBODNO VREME TOKOM STUDIJA – GDE, ŠTA, KAKO? može biti od pomoći u snalaženju u novom gradu. Na predavanju KAKO NAPISATI SEMINARSKI RAD biće reči o pravilima pisanja, a radionica PRIPREMI SE ZA USMENI ISPIT ohrabriće one koji imaju pojačanu tremu u situaciji usmenog izlaganja.

Za kraj programa, na radionici VEŠTINE KOMUNIKACIJE učesnici će imati prilike da vežbaju jasnu i efektnu komunikaciju, usmenu i pisanu, neformalnu ali i formalnu, koja će im biti potrebna sa profesorima na fakultetu i u profesionalnom kontekstu.

Tačan raspored programa može se pogledati ispod, a prijavljivanje za učešće je obavezno i vrši se popunjavanjem FORMULARA. Potrebno je označiti predavanja i radionice na kojima se prijavljuje prisustvo, jer je broj mesta ograničen. Moguće je prijaviti se za više tema, a rok za prijavljivanje je 09.11.2016. u ponoć. Prijavljeni će o statusu prijave i svim potrebnim detaljima u vezi sa učešćem biti obavešteni putem elektronske pošte ili telefona u četvrtak, 10.11.2016.

Raspored programa

Ponedeljak, 14.11.

10:00 – 12:30 Radionica: „Upoznaj svoje potencijale“

Utorak, 15.11.

10:00 – 12:00 Predavanje: „O psihološkom savetovanju za studente“

Sreda, 16.11

11:00 – 13:00 Predavanje: „Kako razviti samopouzdanje“

13:30 – 15:30 Radionica: „Borba sa strahom, tremom i stresom“

Četvrtak, 17.11.

10:00 – 13:00 Radionica: „Uči lako – saznaj kako“

13:30 – 16:00 Radionica: „Planiranje i organizacija vremena“

Petak, 18.11.

11:00 – 12:00 Predavanje: „Slobodno vreme tokom studija – gde, šta, kako?“

12:30 – 13:15 Predavanje: „Kako napisati seminarski rad?“

13:30 – 15:00 Radionica: „Pripremi se za usmeni ispit“

Ponedeljak, 21.11.

09:30 – 12:00 Radionica: „Veštine komunikacije“


Program Centra za studente sa hendikepom

U sredu i četvrtak, 09. i 10. novembra 2016. u periodu od 12 do 14 časova studenti prve godine sa hendikepom i ostali zainteresovani će imati prilike da prisustvuju SASTANCI DOBRODOŠLICE NA STUDIJE UNIVERZITETA U BEOGRADU u Centru za studente sa hendikepom. Cilj sastanaka je upoznavanje i razgovor o studiranju, o postojećim sistemima podrške, mogućim izazovima u akademskom okruženju, mogućnostima za dobijanje stipendija i načinima ostvarivanja i zaštite prava studenata. Prostorije Univerzitetskog Centra za studente sa hendikepom nalaze se u suterenu Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, na adresi Bulevar kralja Aleksandra 71 – ulaz sa parkinga Biblioteke. Prijavljivanje prisustva sastancima je obavezno, zbog organizacije prostorije, i vrši se putem mejla ucsh@rect.bg.ac.rs ili telefona 011 337 0686. Rok za prijave je 3. novembar. Za osobe koje se otežano kreću biće obezbeđen prevoz do mesta održavanja sastanka.

U petak, 18.novembra, u periodu od 12 do 14 časova Centru za studente sa hendikepom održaće se radionica LJUDSKA PRAVA I DISKRIMINACIJA na kojoj će učesnici imati prilike da se informišu o tome šta su to ljudska prava, šta sve može biti diskriminacija, kako se ona dokazuje i koji su postojeći mehanizmi zaštite, kao i da razgovaraju o društvenom položaju osetljivih društvenih grupa i antidiskriminaciji. Prijavljivanje učešća vrši se putem mejla: ucsh@rect.bg.ac.rs a rok za prijave je četvrtak, 10. novembar.