Austrijska Cumtobel grupa je, samo godinu dana nakon početka gradnje fabrike u Nišu, sredinom jula počela serijsku proizvodnju komponenti za osvetljenje, dok se pokretanje proizvodnje svetiljki priprema za kraj avgusta, saopšteno je danas iz te kompanije.

Cumbotel počeo serijsku proizvodnju komponenti za osvetljenje u Nišu

Od polaganja kamena temeljca za novu fabriku, u julu 2017. godine, građevinski radovi napreduju prema rasporedu i ostvaren je veliki napredak u izgradnji, navode iz Cumtobela i dodaju da je, kao što je ranije najavljeno, otvaranje fabrike planirano za kraj septembra 2018.

- Nova fabrika Cumtobel grupe u Nišu igra ključnu ulogu na putu kompanije ka budućnosti i uspešnosti. Naš novi proizvodni pogon je važan dodatak sadašnjoj proizvodnoj mreži grupe, s kojim smo dobili priliku da snabdevamo naše glavno evropsko tržište i isporučimo potrebne usluge našim kupcima - kaže Alfred Felder, izvršni direktor Cumtobel grupe.

Fabrika Cumtobel u Srbiji će do kraja radova, u septembru 2018. godine, imati oko 350 stalno zaposlenih. Austrijska kompanija je pripremila dugoročni plan za ulaganje u Niš, kojim se predviđa postepeno uvećanje lokalne radne snage u narednih tri do pet godina.

U dugoročnoj perspektivi novi proizvodni pogon u Nišu će obezbediti kapacitet za 1.100 zaposlenih, koji će raditi u indirektno korporativnim i direktnim radnim pozicijama u proizvodnji.

- Kako će fabrika u Nišu uskoro biti u potpunosti operativna, generalni direktor Cumtobel Grupe Alfred Felder iskoristio je priliku da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi ga lično upoznao sa napretkom projekta. To je još jedan jasan dokaz uspešne saradnje Cumtobela sa državnom i lokalnom administracijom u Srbiji - navodi se u saopštenju kompanije.