Jedna četvrtina opština u Srbiji ne izdvaja sredstva za programe, edukacije i podršku mladima, iako se oni suočavaju sa velikim izazovima.

Čak četvrtina opština u Srbiji ne izdvaja sredstva za podršku mladima

Neki od njih su visoka stopa nezaposlenosti i odliva mozgova, pokazala je analiza "Koliko lokalne samouprave izdvajaju za sprovođenje omladinske politike".

Analiza Fondacije Ana i Vlade Divac pokazala je da se sredstva za razvoj omladine i sporta u okviru lokalnih budžeta većinski troše na sport, čak 96,7 odsto, dok se svega 3,3 odsto izdvaja za sprovođenje omladinske politike.

Prema analizi, 25 odsto opština ne opredeljuje sredstva, više od 21 odsto opština ne postoje javno dostupni podaci dok više od 25 odsto opština sredstva većinski troše vankonkursno, odnosno na netrasparentan način.

Takođe, 85,3 odsto opština ima plan budžeta dostupan na sajtu za 2017. godinu, ali svega 23.5 odsto opština ima objavljen završni račun na svom sajtu, tako da vrlo često nije najjasnije na koji način se troše sredstva predviđena za sprovođenje omladinske politike.

Dobro je što i pored slabih kapaciteta lokalnih samouprava, ipak više od 28 odsto njih sredstva troši putem javnih konkursa, a pojedine opštine su prepoznale neformalne grupe kao ciljnu grupu podrške što je važno jer je ovo najčešća forma udruživanja mladih.

Navodi se i da se većinski podržavaju projekti u vrednosti od 50 do 100 hiljada dinara, što ne obezbeđuje organizovanje dugotrajnijeg programa i usluga za mlade na lokalnom nivou.

U Fondaciji navode da je važno pružiti podršku lokalnim samoupravama da jasno odvoje sredstva namenjena za sport i sredstva namenjena za omladinsku politiku kao što je urađeno na nacionalnom nivou u okviru Ministarstva omladine i sporta.

Istraživanje je realizovala Fondacija Ana i Vlade Divac u okviru Mreže omladisnkih fondova Zapadnog Balkana i Turske, a istraživanje je podržala Evropska komisija i Ministarstvo omladine i sporta.