U pogonu bivše fabrike tepiha Simpo u selu Donji Stajevac trebalo bi da bude otvorena fabrika konditorskih proizvoda nepoznate grčke kompanije.

Anonimni grčki investitor gradi fabriku u pogonu bivšeg Simpa


Fabrika će biti otvorena u opštini Trgovište uz partnersko ulaganje Vlade Srbije i lokalne samouprave, a posao će dobiti 50 radnika.

Kako je naveo lokalni portal Infovranjske, celokupna investicija je vredna dva miliona evra, a celokupan iznos ravnopravno će finansirati država i lokalna samouprava.


Ne zna se ko je investitor

Dobro je što ćemo otvoriti pogon, ali nije dobro što ne znamo uopšte o kom proizvođaču se radi, osim da ima pogon u Bugarskoj, kao i kolika je njegova investicija u celom projektu, ili on dobija sve na poklon, a onda kada potroši novac i ostvari profit pobegne, zar takve primere nismo imali do sada na jugu Srbije, ocenjuju zbirno u razgovoru za Danas građani Trgovišta.


Tokom jučerašnjeg dana nijedan od zvaničnika lokalne samouprave u ovoj nerazvijenoj opštini juga Srbije nije bio dostupan za komentar o novoj investiciji. Jedino što je Danasu zvanično potvrđeno je to da se vezano za otvaranje pogona slatkiša grčke kompanije u Trgovištu očekuje potpisivanje ugovora do kraja meseca.


U Trgovištu je do sredine devedesetih godina poslovala Industrija prehrambenih proizvoda Pčinja, koja se sada nalazi u potpuno devastiranom stanju. U Trgovištu ne postoji nijedna filijala poslovne banke, kao ni bankomat, a sve finansijske transakcije odvijaju se u jednokratnom radnom vremenu lokalne pošte.


Krstić: Dve tone slatkiša dnevno iz novog pogona

Projekcije govore da će će dnevna proizvodnja biti i do dve tone slatkiša, po italijanskoj i grčkoj tehnologiji. Radnici su na obuci u sličnoj fabrici u Bugarskoj, rekao je Nenad Krstić, predsednik Opštine Trgovište, a prenosi portal Infovranjske, navodeći da će otpad iz fabrike slatkiša svakodnevno biti ustupan lokalnoj farmi svinja.