U Prištini je predstavljen investicioni program američke korporacije "Milenijum čelendž korporejšn" (MCC), vredan 236 miliona dolara, kojim će na Kosovu i Metohiji biti izgrađeno skladište kapaciteta od blizu 350 megavat časova električne energije.

Amerika ulaže 200 miliona dolara u energetski sektor na KiM


Odbor korporacije MCC odobrio je pre nekoliko dana energetsko ulaganje na KiM, prema navodima prištinskih zvaničnika, "najveću investiciju u istoriji" nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Ministarka ekonomije vlade u Prištini Artane Rizvanoli saopštila je da program uključuje grant od 202 miliona dolara direktne investicije američke vlade, čime će energetski sektor na Kosovu uštedeti godišnje 15 miliona evra.

"Program će na Kosovo doneti energetske rezerve preko baterija velikog kapaciteta od oko 347 megavat časova rezerve i biće u funkciji stabilizacije mrežnih frekvencija kao i korišćenje uskladištene energije noću, u najprometnijim satima tokom dana, što znači smanjenje skupog uvoza energije", objasnila je Rizvanoli.

Program dogovoren sa obe strane u maju mesecu, razvijaće i veštine radne snage, uključujući što veći broj žena u energetskom sektoru.

"Kompaktni program će u budućnosti omogućiti brzu i pravednu energetsku tranziciju sa obnovljivom energijom. Energetska strategija (vlade u Prištini), kao što znate, predviđa ugradnju najmanje 1.400 megavata solarnih panela i vetrogeneratora, iz kojih će struja biti skladištena u rezerve za korišćenje u vremenima kada nemamo dovoljno vetra ili sunca", dodala je Rizvanoli.

Direktorka MCC-a za Kosovo Sara Olmsted rekla je da kompaktni program dolazi u trenutku kada se svet suočava sa energetskom krizom, koju dodatno podstiče rat u Ukrajini.

Izrazila je očekivanje da će u Prištini program biti potpisan tokom ovog meseca, kako bi ga potom ratifikovala skupština. Prva nabavka preko energetskog programa biće pokrenuta za dve godine.

Pored 202 miliona dolara, direktne bespovratne investicije američke vlade, vlada u Prištini će u njemu učestvovati sa oko 35 miliona dolara, dok će dva miliona biti sredstva drugih američkih energetskih institucija za razvoj, prenose mediji na albanskom.