Livnica ''Cimos'' u Kikindi prinuđena je da, usled smanjenog obima posla, pre svega u automobilskoj industriji, zatvori pogon Alatnica, ali neće biti tehnoloških viškova, već će radnicima biti ponuđeno drugo radno mesto.

Zatvaranje alatnice u

U Alatnici je radilo tridesetak radnika, a obećanja rukovodstva kompanije su da im se plate na osnovu novog ugovora neće smanjivati.

Nestabilno tržište u automobilskoj industriji doprinelo je smanjenu obima posla u domaćim mašinskim kompanijama, kojima je proizvodnja uglavnom preorijentisana na izvoz. Tako je Livnica ''Cimos'' u Kikindi bila prinuđena da zbog smanjenog obima posla zatvori Alatnicu, jedan od pogona koji je proizvodio sve vrste profesionalnih alata za svetsko tržište, najviše za svetske automobilske kuće.

'Poslodavac nam je saopštio da nema više posla za nas i da se Alatnica gasi. S tim što nam je rekao da je dobra stvar što neće niko biti proglašen za tehnološki višak, već da će biti ponuđena nova radna mesta.

To će se sve odvijati u roku od desetak dana. S tim što su pregovori već počeli'' – kaže Vladimir Kežić, predsednik Sindikalne organizacije Alatnica.

Zbog novonastale situacije u kikindskoj kompaniji, održan je i sastanak predstavnika sindikata sa rukovodstvom Livnice ''Cimos''.

''Rekli su nam da će se sve završiti pozitivno, da se neće smanjivati plate, da će im ponuditi radna mesta u skladu sa stručnom spremom, tako da je do radnika da li će prihvatiti to radno mesto ili ne. Ako prihvate, nastaviće da rade, a ako odbiju smatra se da je pravilo prekršeno i sledi otkaz – dodaje Kežić.

U pogonu Alatnica bilo je angažovano tridesetak ljudi, uglavnom iskusnih inženjera i radnika, koji su proizvodili specijalne alate za auto industriju. Oni pamte vreme kada je kikindska Livnica osamdesetih godina zapošljavala oko 6.500 radnika u sedam pogona, dok je danas angažovano oko 400 radnika u dve poslovne jedinice.