Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je danas, prilikom posete kompaniji "Ekofungi" u Beogradu, raspisivanje konkursa u vrednosti od 100 miliona dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva.

Za inovaciono preduzetništvo žena 100 miliona dinara

Popović je istakao da je cilj da se žene odvaže i pokrenu svoje inovacione i tehnološke startapove, i dodao da to donosi nova radna mesta, rast ekonomije, a time i veće plate i veće penzije za sve naše penzionere.

On je naveo da je vlasnik kompanije "Ekofungi" Ivanka Milenković, koja je uspešan biolog i preduzetnik, izvanredan primer uspešnog ženskog inovacionog preduzetnika koji zapošljava deset radnika.

Milenković je razvila inovaciju, zajedno sa istraživačima Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za biološka istraživanja u Beogradu, zahvaljujući kojoj je omogućen uzgoj jestivih i medicinskih pečuraka uz pomoć recikliranog organskog i neorganskog celuloznog materijala, rekao je ministar.

Preduzeće "Ekofungi" izvozi 95 odsto svojih organskih proizvoda u premijum klasi u zemlje Evropske unije, precizirao je Popović, uz obećanje Ivanki Milenković da će joj pomoći da svoje proizvode izveze na tržište Rusije.

Prema njegovim rečima, ti proizvodi mogu da budu konkurentni sa kvalitetom i cenom, posebno zbog činjenice da se srpski proizvodi izvoze u Rusiju bez carina.

Popović je naveo i da kompanija "Ekofungi" gotovo svakog meseca organizuje edukaciju za proizvođače pečuraka iz inostranstva, od Španije, Irske, Francuske, Engleske, Holandije, Belgije do Australije, Indije, Tajvana, na kojima im inženjeri ove firme prenose znanje i tehnologiju koje zatim koriste u svojim zemljama.

To je dokaz da dobre ideje, znanje i inovacije proizvedene u Srbiji ne poznaju granice, rekao je ministar.