Na aktuelni konkurs za prekvalifikacije u IT sektoru, koji Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu sprovodi kroz Program UN za razvoj u Srbiji, samo tokom prve nedelje prijavilo se više od 4.000 građana.

Više od 4.000 prijava za prekvalifikacije u IT sektoru

Prijavljivanje za učešće u projektu, u okviru kojeg će do kraja godine 900 polaznika u celoj Srbiji biti obučeno za rad na poziciji programera, traje do nedelje 5. novembra, na veb-sajtu www.itobuke.rs. Pravo učešća imaju svi punoletni građani koji imaju minimum srednju stručnu spremu.

Program prekvalifikacija pokrenut je sa ciljem obezbeđivanja kadrova za industriju programiranja, koja u Srbiji raste oko 20 odsto godišnje i šansa je za zapošljavanje programera. Procene su da trenutno na tržištu rada nedostaje između 15.000 i 20.000 stručnjaka iz ove oblasti.

Prekvalifikacije u IT sektoru nastavak su uspešnog pilot-projekta, pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, u okviru kojeg je do sada 100 polaznika obučeno za rad na poziciji junior programera. Deo polaznika već je pronašao zaposlenje, dok 70 odsto njih pohađa stručne prakse u velikim IT kompanijama.

Kancelarija za IT i eUpravu još jednom poziva građane da iskoriste priliku i prijave se na konkurs koji će im obezbediti da steknu znanja i razviju veštine za rad u najbržerastućoj industriji.

Takođe, pozivaju i pravna lica da učestvuju u raspisanom konkursu. Sve dodatne iformacije mogu se dobiti na sajtu www.rs.undp.org.