Informacija o tome da je Nemačka jedna od omiljenih destinacija za nezaposlene mlade ljude u Srbiji može se pročitati i u priručnicima za legalno traženje posla u ovoj zemlji, a među zainteresovanima su i brojni Kruševljani koji nemaju gde da rade u svom gradu.

U Nemačku po radnu knjižicu

Posao im u inostranstvu "traže" i u ovdašnjoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, pa su nedavno - u saradnji sa organizacijom GIZ i Federalnom agancijom za zapošljavanje - organizovali i info-dan o životu i radu u Nemačkoj. Traženi su bili profesionalci iz oblasti ugostiteljstva, kojih među Kruševljanima ima napretek: 120 konobara, 96 pekara, 84 kuvara i deset poslastičara u evidenciji NSZ traži put do radne knjižice. Broj radnika koji su u jednom trenutku prodavali peciva, a nisu iz te branše, teško je i izračunati...


- Iako sam školovana medicinska sestra, nikada nisam uspela da se zaposlim u struci. Imala sam samo obuku, kako bih položila državni ispit, a kasnije sam mogla da radim samo u kioscima brze hrane ili pekarama... Lane sam bila u Nemačkoj i videla da ima mogućnosti za zaposlenje, pa sam odlučila da pokušam - kaže Ivana Grozdanović (36).


Inače, mnogi - poput Darka Petrovića (26), koji je u više navrata odlazio put Austrije i Nemačke - veruju da će im znanje jezika biti dobra preporuka...

- U Kruševcu, trenutno, tek nešto manje od 15.000 ljudi traži posao, a uslovi, način i mogućnosti rada u Nemačkoj su regulisani propisima i utanačeni radom Kancelarije za migracije koja je osnovana u Beogradu, u saradnji više službi dveju država. Zato ovo nije samo priča o odlasku, već i o povratku naših sunarodnika sa iskustvom - tumači direktor ovdašnje filijale NSZ Predrag Marković.


Podsetimo, masovniji odlazak iz Kruševca u Nemačku je već registrovan pre četiri godine, kada je zabeležen i veći broj onih koji su učili nemački jezik, te bili zainteresovani za polaganje ispita zarad dobijanja odgovarajućih sertifikata.


Tokom 2013, u jednom trenutku se za posao u Nemačkoj bilo prijavilo više od 50 medicinara, a toliko je bilo i učenika iz sve popularnijih privatnih škola stranih jezika.


S obzirom na to da su, u međuvremenu, u državnoj praksi smanjivane plate - baš kako i mogućnosti za zapošljavanje - a pristigli su i mnogi novi kadrovi jer je Medicinska škola u Kruševcu jedna od najpopularnijih u Rasinskom okrugu, izvesno je da su zdravstveni radnici među najraspoloženijima za odlazak iz grada i zemlje.


Navala unapred

I za posao kod nemačkog gazde u Kruševcu vlada veliko interesovanje, pa je NSZ nedavno saopštio kako se za rad u Fabrici za proizvodnju auto-kablova "Kromberg i Šubert" - čija gradnja tek treba da počne - već prijavilo 3.000 ljudi. Podsetimo, do 2022. bi u ovoj fabrici trebalo da se radno angažuje 2.500 nezaposlenih.