Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da bi do kraja godine u Malom Zvorniku trebalo da počne sa radom turska kompanija "YGS tekstil", koja će u naredne tri godine zaposliti 500 radnika.

Turska kompanija otvara pogon u Malom Zvorniku

Ljajić je, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji između opštine Mali Zvornik i turske kompanije "YGS tekstil", istakao da je obaveza investitora da u prvoj godini poslovanja zaposli 300 radnika, a preostalih 200 do kraja 2020. godine.

Potpredsednik Vlade je objasnio da će fabrika započeti sopstvenu proizvodnju u pogonu nekadašnje fabrike "Gučevo" nakon potpune rekonstrukcije ovog objekta.

Opština je, kako je naveo, kupila fabriku drveta "Gučevo", koju će po simboličnoj ceni izdati u zakup kompaniji "YGS tekstil".

Takođe, on je rekao da je Vlada Srbije iz budžetske rezerve izdvojila 75 miliona dinara koje je prosledila opštini Mali Zvornik za rekonstrukciju ove fabrike, i objasnio da kompanija "YGS tekstil" ne dobija nikakve subvencije za ovu investiciju.

Ljajić je, imajuću u vidu da je kompanija "YGS tekstil", koja će otvoriti proizvodni pogon u Malom Zvorniku, ćerka firma turske kompanije "Majdenim", istakao da je reč o renomiranoj kompaniji koja ima zaokružen proces proizvodnje, od sirovine do finalnih proizvoda, koja u Turskoj zapošljava više od 770 radnika i čiji je godišnji izvoz približno 70 miliona dolara.

Potpredsednik Vlade je istakao da će ova investicija mnogo značiti za opštinu Mali Zvornik, koja je jedna od 19 najnerazvijenijih opština u Srbiji, sa približno 2.000 nezaposlenih.

On je izrazio uverenje da će predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ankari takođe otvoriti prostor za dolazak novih turskih investitora širom Srbije.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da će ova turska kompanija podstaći dolazak novih ulagača u zapadnu Srbiju jer je uobičajena praksa da za jednim investitorom dolaze i drugi.

Direktor turske kompanije "Majdenim" Ozgur Džebelioglu, čija bi ćerka firma "YGS tekstil" do kraja godine trebalo da otvori pogon u Malom Zvorniku, rekao je da bi otvaranje ove fabrike trebalo da bude od koristi kako za samu kompaniju, tako i za lokalnu samoupravu, i posebno naglasio da je zadovoljan prijemom od strane građana Malog Zvornika.