Turski investitori će u Srbiji, osim fabrike u Kraljevu gde će se zaposliti oko 2.500 radnika, izgraditi još četiri, a "TAI grupa" zainteresovana je da podigne i hotel u Beogradu iz poznatog lanca "For sizns".

Turci grade još četiri fabrike

Prema saznanjima "Novosti", ovo su, uz obostrano izraženu volju da se jačaju ekonomske i političke veze dveju država, konkretni rezultati jučerašnjih razgovora turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića.

Trilateralni susret na Bosforu mnogi su protumačili kao želju Turske da približi stavove Beograda i Sarajeva i stabilizuje prilike na Balkanu.

Vučić je u Istanbulu sa Izetbegovićem razgovarao i o infrastrukturnim projektima, koji bi doprineli ekonomskom razvoju Srbije i BiH. Kada je reč o mostu Bratunac - Ljubovija, Vučić je rekao da je srpska strana završila radove kao i pristupne saobraćajnice, ali da nema prelaza sa strane BiH.

- Izetbegović je poručio da će učiniti sve da se tu otvori granični prelaz, da ljudi ne gube po 300 kilometara - otkrio je predsednik Srbije.Vučić je naglasio da su dve zemlje bliže rešenju o izgradnji celog jednog pojasa puteva koji će povezivati Srbiju i BiH i da se nada da će to biti potpisano na sledećem trilateralnom sastanku na leto.

Izetbegović je posle razgovora poručio da bi rezultati trojnog sastanka mogli biti istorijski pošto je postignut dogovor o auto-putu:

- Razmatrano je da se izgradi auto-put ili većinom auto-put, kombinovan sa brzim putem, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva.

Predsednik Erdogan je obećao da će se iznaći način da se takva stvar uradi. Druga stvar, Vučić je rekao da nikada više BiH neće imati problema sa Srbijom.

Predsednik Vučić sastao se i sa biznismenom i vlasnikom "TAI grupe", Mesudom Toprakom, koji dolazi u Kraljevo sa novom investicijom od 35 miliona evra za fabriku tekstila.

- Za Srbiju je od izuzetnog značaja odnos sa Turskom. Uspeli smo da podignemo nivo trgovinske razmene na više od milijardu evra, što je velika stvar za našu zemlju. I trgovinska razmena će samo da raste. Turci su turisti broj jedan u Srbiji, od velikog značaja za nas i dolaziće sve više - naveo je Vučić.


Razmena preko milijardu

Robna razmena Srbije i Turske je za 11 meseci prošle godine premašila rekordnih milijardu američkih dolara. To je za 21 odsto više nego u 2016. kada je za godinu dana iznosila oko 860 miliona dolara, uz značajan deficit na strani Srbije, koji naša zemlja sada nastoji da smanji.