Širenje automatizacije će neminovno uneti određene promene na tržište rada, pre svega ukidajući pozicije na manuelnim poslovima koje mogu da obavljaju roboti. To će, posledično da utiče i na jačanje svesti o potrebi za ljudskom kreativnošću i posebnim veštinama.

Top 5 zanimanja za narednih 5 godina

CareerBuilder, globalna online platforma za povezivanje radne snage i poslodavaca, objavila je istraživanje američkog tržišta rada, za koje prognozira da će u narednih pet godina zaposliti još osam miliona ljudi.

Najveći rast zapošljavanja ostvariće se u visokoplaćenim i niskoplaćenim delatnostima – prve će beležiti rast od 5,7 odsto a druge od 5,6 odsto. Broj zaposlenih sa srednjim nivoom primanja rašće za 3,8 odsto.

Među dobro plaćenim zanimanjima najtraženije će biti računovođe, ali samo u bliskoj budućnosti jer se u daljoj očekuje da bi i njih mogli da zamene kompjuteri. Takođe će biti posla za nastavnike, istraživače tržišta, kompjutersku podršku i vodoinstalatere.

Što se tiče srednje plaćenih poslova, u SAD bi u narednim godinama moglo biti otvoreno još 50.000 radnih mesta za vozače dostavnih vozila, mada bi i njih relativno brzo mogli zameniti autonomni kombiji i automobili, kao i dronovi. Velika će biti i potražnja za građevinskim radnicima, kadrovima koji održavaju razne mašine, medicinskim sestrama i strukama iz finansijskog sektora.

Među slabije plaćenim zanimanjima najlakše će se zapošljavati trgovci, kuvari, negovatelji, radnici u obezbeđenju i recepcionari u hotelima.