(Zlatibor, 8. jun 2018. godine) U organizaciji Fakulteta organizacionih nauka svečano je otvoren XVI Međunarodni simpozijum SymOrg 2018, u Kongresnom centru USO Ratko Mitrović na Zlatiboru, a centralna tema je „Doing business in the digital age: challenges, approaches and solutions“. U radu ovogodišnjeg Simpozijuma učestvuje više od 150 profesora i studenata iz zemlje i inostranstva.

Svečano otvoren XVI Međunarodni simpozijum SymOrg 2018

Uspešnu konferenciju učesnicima poželela je Ana Langović Milićević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prof. dr Milija Suknović, dekan FON-a obratio se rečima „Konferencija je opravdala svoje postojanje, jer se 16. put okupljaju profesori i studenti da bi podelili svoja iskustva, dobre prakse, znanja i uspostavili dobre kontakte“.

Prof. dr Ivanka Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu podsetila je da je FON jedan od 31. fakulteta Univerziteta u Beogradu, da je konferencija dobra prilika da se unaprede znanja budućih učesnika na tržištu rada, koji će koristiti digitalnu tehnologiju u poslovnom okruženju.

„Novo vreme traži nove obrazovne modele i nove načine komunikacije. Internet i društvene mreže brzo napreduju i činjenica je da neke usluge predstavljaju stvarnu zavisnost, što je postalo veliki izazov i sa psihološkog i sa socijalnog aspekta. Ove pojave i promene traže nove pristupe i nova rešenja“ – izjavila je prof. dr Nevenka Žarkić Joksimović, predsednik Programskog odbora SymOrg 2018.

Prof. dr Sanja Marinković, prodekan za međunarodnu saradnju i predsednik Organizacionog odbora Simpozijuma naglasila je da konferencija donosi nova znanja za buduće poslovanje pa se zato i studenti nalaze u centru događaja.

Prvi put se održava studentsko takmičenje u rešavanju studije slučaja SymOrg Case Study Hackathon uz podršku Vlade Republike Srbije, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju, NALED-a i Poreske uprave. Šest timova 30 sati pokušaće da predlože i isprogramiraju najbolje rešenje sistema paušalnog oporezivanja i unapređenja korisničkog interfejsa za povezivanje poreske uprave i poreskih obveznika.

Usledila su i prva tri predavanja po pozivu:

Branislav Vujović, predsednik New Frontier Group, Austria rekao je da moramo da znamo kako da kreiramo nove vrednosti, jer to je osnovni problem digitalizacije. Poslovanje u digitalnoj eri se brzo menja i treba da znamo kako da plasiramo informacije, a da klijent bude u centru pažnje.

TAN, So Jiuan, Nus Business School Singapore predstavila je Singapur i svoju zemlju kao multijezičku, multietičku i multikulturalnu i podsetila na važnost razvijanja IT veština bez kojih danas ne može ni pojedinac, a ni kompanije.

Katri Kerem, Estonia Business School, Estonia govorila je na kojim sve poljima se primenjuje digitalizacija u Estoniji i navela primer digitalizovanog zdravstvenog sistema, kao i istraživačkog polja u oblasti genetike. Estonija ima strategiju da internet koriste sve starosne grupe društva i podsetila na visoku poziciju estonskih đaka na PISA testiranjima (1. U Evropi).

U okviru ovogodišnjeg Simpozijuma biće organizovana četiri okrugla stola sa istaknutim ekspertima iz privrede i nauke.