Od 280.000 bolovanja, koliko se godišnje otvori u Srbiji, više od 30.000 je lažno. Privredna komora Srbije, u novom Zakonu o radu, predlaže strože kazne u takvim slučajevima.

Strože kazne za lažna bolovanja

Svako deseto bolovanje koje se otvori u Srbiji je lažno. To je godišnje oko 30.000 bolovanja. Građani misle da su lažna bolovanja češća u državnim, nego u privatnim firmama i da se uglavnom uzimaju leti.

Lekari kažu da oni pored pregleda, odluku donose i na osnovu simptoma koje pacijent može lažno da iznese.

"Pacijent može opisom simptoma da dovede lekara u zabludu, odnosno da nešto što je npr. glavobolja, povraćanje, malaksalost - simptomi koji su nemerivi, a svakako su razlog da pacijent ne može da obavlja svoj posao", kaže Danijela Cvetković, načelnik Opšte medicine Doma zdravlja u Nišu.

U kompanije Sunce iz Kragujevca kažu da nisu imali problema sa zloupotrebom bolovanja.

"Pretpostavljam da će ta nova odredba dodatno pomoći poslodavcima da bolje prate i spreče zloupotrebe bolovanja", kaže Đorđe Kosovac iz Kragujevca.

Gostujući u našem Jutarnjem dnevniku Gordana Tiodorović iz Privredne komore Srbije rekla je da bi izmenama Zakona, poslodavac lakše mogo da utvrdi zloupotrebe:

"S obzirom da je to dodatni trošak poslodavaca koji iskazuje neku sumnju i on u praksi nije dao adekvatne rezulate, ovo je predložena mera- A šta je predloženo? Da poslodavac može sam da uputi zahtev za izveštaj nadležne zdravstvene ustanove", rekla je Gordana Tiodorović.

Ministarstvo za rad i Vlada Srbije planiraju da novi Zakon o radu predlože Skupštini, u drugom kvartalu 2020. godine.